Liderii lumii occidentale ard de febra războiului, țin discursuri încurajatoare pentru câştigarea acestui război în care îşi pierd viaţa tot mai mulţi oameni, și trimit arme din ce în ce mai periculoase în Ucraina
Lumea nu a fost niciodată atât de aproape ca un război local să devină un război mondial, a declarat, vineri, premierul Viktor Orbán în cadrul emisiunii intitulate „Bună dimineaţa, Ungaria!” („Jó reggelt, Magyarország!”), difuzată de Radio Kossuth din Budapesta, considerând important ca Ungaria să fie puternică din punct de vedere militar și să fie de partea păcii în același timp.
Cine vrea pace?
”Opinia publică internaţională s-a divizat în loc să fie unanimă în favoarea păcii, populaţia turcică, precum şi arabii, chinezii și africanii cer o încetare a focului și negocieri de pace. În Europa, pe lângă Vatican, în esenţă Ungaria este singura ţară care este de partea păcii”, a subliniat premierul ungar, care a adăugat: ”Nu trebuie crezut că țările sunt pro-război doar exclusiv din angajamentul de principiu și religios. Există o mulțime de speculații de afaceri, considerații politice militare, interese economice și speculații cu privire la beneficiile de câștigat din situația postbelică”.
Premierul a numit drept important ca Ungaria să fie puternică din punct de vedere militar și să fie de partea păcii în același timp.
Patrioții
”În general, acele țări se pot apăra în care cetățenii țării își iubesc țara, primul lor gând nu este să se refugieze, ci cum să-și protejeze țara de rău”, a spus Viktor Orbán, subliniind: ”Trebuie dezvoltată abilitatea pentru ca toată lumea să știe ce are de făcut când se află într-o situaţie dificilă, și mai este nevoie şi de acei oameni care la necaz pot apăra țara chiar şi cu forța armată. Aşadar, este important ca armata să fie capabilă de luptă, de aceea trebuie crescut efectivul, intensificat angajamentul şi stima soldaților față de țară şi nivelul lor de pregătire, trebuie, în acelaşi timp, dotaţi cu arme modern”.
” În timp ce noi suntem de partea păcii, Ungaria nu trebuie să fie lipsită de apărare, a declarat Viktor Orbán, precizând că argumentul Ungariei pentru pace nu provine din slăbiciune. Noi nu cerem compasiune, nu vrem pace din cauză că nu avem forţa necesară pentru a ne apăra, ci pentru că pacea este bună, iar războiul este rău”, a mai spus oficialul ungar.
Viktor Orbán a numit stânga ungară drept „pro-război” și a subliniat că „atâta timp cât este finanțată din străinătate”, se așteaptă ca cei de stânga să fie de partea războiului, dar din cauza proporțiilor parlamentare, „ponderea și influența partidului pentru pace asupra vieții din Ungaria este mult mai mare”.
O lume care se reașează
În opinia premierului, în prezent are loc restructurarea relaţiilor de putere, iar războiul este mijlocul acestei reaşezări. ”Este necesar să ne pregătim pentru condițiile postbelice, dar nu ar fi corect ca un șef de stat responsabil să participe public la speculațiile despre rezultatul războiului. Cert este că s-a deschis o mare oportunitate pentru cei care vor să schimbe echilibrul de putere tradițional european – format în jurul axei franco-germane. Până acum, Statele Unite nu au fost implicate direct în modelarea politicii europene, dar acum, odată cu războiul din Ucraina, acest lucru s-a schimbat, SUA conduce „coaliția de război” în spatele Ucrainei”, zis Orban.
”Americanii sunt în spatele ucrainenilor care luptă eroic, ceea ce nu slăbește din valoarea eroismului ucrainenilor, dar adevărul este că Ucraina poate lupta doar atâta timp cât Statele Unite îi vor spune da”, a subliniat Viktor Orbán, adăugând că, ”dacă Statele Unite ar spune nu, atunci ar apărea o situație de încetare a focului. Donald Trump, care vrea să candideze din nou la alegerile prezidențiale din SUA, dorește o încetare a focului, astfel că alegerile din SUA din 2024 vor avea o influență directă asupra modului în care continuă războiul, dacă va exista o încetare a focului și negocieri de pace”.