Cât de puternic a încercat să fie Viktor Orban în faţa Uniunii Europene, acum se vede învins şi căută să deschidă uşi pentru a debloca miliardele de euro care au fost înghețate din cauza îngrijorărilor legate de instituțiile de stat și de corupție.
Dacă Budapesta nu ajunge la un acord cu Comisia Europeană până la sfârșitul anului 2022, riscă să piardă 4,64 miliarde de euro din fondurile de redresare Covid. Guvernul ungar a primit un termen limită de 22 august pentru a răspunde la o scrisoare lungă din partea Comisiei, care îl avertizează cu privire la „măsuri de remediere”,
Viktor Orban, la mâna Comisiei Europene. Câţi bani pierde Budapesta dacă nu se ajunge la un acord până la sfârșitul anului 2022
Ungaria speră să ajungă la un acord cu Bruxelles-ul privind fondurile UE blocate până la sfârșitul anului, în timp ce se luptă contra cronometru pentru a debloca miliardele de euro care au fost înghețate din cauza îngrijorărilor legate de instituțiile de stat și de corupție, relatează The Guardian.
Dacă Budapesta nu ajunge la un acord cu Comisia Europeană până la sfârșitul anului 2022, riscă să piardă 4,64 miliarde de euro din fondurile de redresare Covid, în timp ce rămân semne de întrebare cu privire la un potențial program de finanțare de 24,3 miliarde de euro pe șase ani pentru modernizarea infrastructurii sale naționale.
În timp ce premierul Ungariei, Viktor Orbán, a sugerat anterior că nu are nevoie de subvențiile de redresare Covid ale UE, el a trimis oficiali de top la Bruxelles într-o ofensivă pentru a debloca fondurile.
Negociatorul șef al Ungariei, Tibor Navracsics este optimist în privința unui acord
Negociatorul șef al Ungariei, Tibor Navracsics, a declarat pentru The Guardian că este optimist în privința unui acord privind planul de redresare Covid, în valoare potențială de 15 miliarde de euro, până la sfârșitul anului. De asemenea, el speră ca Ungaria să poată încheia un „acord de parteneriat” la începutul toamnei pentru a obține 24,3 miliarde de euro din „fondurile de coeziune”, în mare parte de la UE.
Ambele acorduri sunt încurcate de un proces disciplinar fără precedent lansat împotriva Ungariei în aprilie, care ar putea duce la suspendarea fondurilor UE din cauza încălcării statului de drept. „[Rezolvarea] procedurii de condiționalitate privind statul de drept ar putea fi o condiție prealabilă pentru a avea un acord privind banii de coeziune sau banii RRF [recuperarea Covidelor]”, a declarat Navracsics.
22 august, termen limită pentru Guvernul ungar
Guvernul ungar a primit un termen limită de 22 august pentru a răspunde la o scrisoare lungă din partea Comisiei, care îl avertizează cu privire la „măsuri de remediere”, dacă Budapesta nu reușește să abordeze preocupările de lungă durată cu privire la statul de drept.
Ungaria a primit miliarde de fonduri UE de când a aderat la blocul comunitar, în 2004, dar îngrijorările au crescut în mod vertiginos în legătură cu presupusa utilizare abuzivă a banilor UE pentru a îmbogăți prietenii și familia lui Orbán. În timpul celor 12 ani de putere ai lui Orbán, presa independentă s-a atrofiat, iar mecanismele de control și echilibru au slăbit.
Navracsics – un fost comisar european maghiar, care a fost numit în luna mai ministru al dezvoltării regionale – a fost trimis la Bruxelles pentru a convinge oficialii să deblocheze fondurile. Ofensiva sa a fost umbrită de atacurile lui Viktor Orbán la adresa politicii de sancțiuni a UE și de discursurile incendiare, inclusiv un discurs despre așa-numita amestecare a raselor, care a determinat un consilier important să demisioneze, denunțând retorica „pur nazistă”.
Înalți oficiali europeni consideră că Orbán are nevoie de banii UE, în timp ce se confruntă cu o inflație în creștere, cu o prăbușire a forintului maghiar și cu amenințarea unei recesiuni severe. Perspectivele economice din ce în ce mai sumbre l-au forțat pe prim-ministrul ungar să elimine plafoanele prețurilor la energie și să majoreze taxele pentru întreprinderile mici, ceea ce a dus la proteste de câteva zile la Budapesta luna trecută, unde oamenii au scandat „Orbán, dispari”.
Analiștii au citat lipsa unui acord cu UE ca fiind una dintre sursele de presiune economică asupra fragilei economii maghiare
Oficialii UE simt un moment de influență pentru a împinge guvernul să își reformeze instituțiile. Dar, de asemenea, ei nu au încredere în Orbán, renumit pentru așa-numitul „dans al păunului”, adică oferirea unor concesii cosmetice sau o retragere tactică minoră, în timp ce continuă să facă din Ungaria un stat iliberal.
„Experiența noastră a fost de-a lungul unui deceniu că ei spun că se conformează, apoi renunță la un lucru și apoi revin pe ușa din spate. Niciodată nu am rezolvat o problemă 100%”, a declarat pentru The Guardian un înalt oficial UE. „Aceasta este marea problemă a încrederii”.
Comisia ar dori să creeze o nouă autoritate care să protejeze fondurile UE în Ungaria și solicită organisme anticorupție mai puternice și spațiu pentru ONG-uri pentru a controla politica guvernului.
Planul de redresare Covid are o valoare de 5,8 miliarde de euro sub formă de granturi pentru Ungaria – cu 1,4 miliarde de euro mai puțin decât dacă ar fi fost aprobat anul trecut. Însă 70% din subvenții (4,64 miliarde de euro) vor dispărea dacă nu se va ajunge la un acord până la sfârșitul anului. Planul total ar putea fi în valoare de 15 miliarde de euro, dacă Budapesta va opta pentru împrumuturile ieftine oferite.