Actual International

Viktor Orban insistă pe discursul său de la Tușnad, cu „amestecul de rase” și revine cu noi explicații. Hunor îl apără, SUA nu

Viktor Orban insistă pe discursul său de la Tușnad, cu „amestecul de rase” și revine cu noi explicații. Hunor îl apără, SUA nu

Declaraţiile lui Viktor Orban făcute la Tuşnad, săptămâna trecută când premierul maghiar s-a aflat în România au fost catalogate drept „punct de vedere cutural”. Premierul ungar Viktor Orban, aflat joi în vizită în Austria, și-a apărat discursul virulent pe care l-a susținut recent în România împotriva „amestecului de rase”, el motivând că a vorbit „dintr-un punct de vedere cultural”, scrie AFP.

Declaraţiile lui Viktor Orban reprezintă un punct de vedere cultural. Cum îşi apără acesta declaraţiile şi cine îi ţine partea

La începutul conferinței de presă comune cu premierul ungar, cancelarul austriac Karl Nehammer a evocat această nouă controversă generată de declarațiile lui Viktor Orban, „condamnând cu fermitate orice formă de rasism şi antisemitism”.

Karl Nehammer a dat asigurări că el şi omologul său ungar au abordat subiectul „cu toată sinceritatea”.

„Suntem în acord perfect”, a reacţionat Viktor Orban, care s-a declarat „mândru” de politica de „toleranţă zero” a Ungariei.

În conferința de presă susținută la Viena, Viktor Orban și-a apărat discursul virulent pe care l-a avut în weekend la Băile Tușnad.

„Se întâmplă uneori să vorbesc de o manieră care poate fi prost înţeleasă, dar i-am cerut cancelarului (Karl Nehammer – n.r.) să plaseze informaţiile într-un context cultural. În Ungaria, aceste expresii şi fraze reprezintă un punct de vedere cultural, civilizaţional”, a declarat premierul Ungariei.

Kelemen Hunor, discursul lui Viktor Orbán de la Băile Tuşnad nu a fost unul rasist sau putinist

În apărare premierul Ungariei, a venit astăzi şi liderul UDMR, Kelemen Hunor. Acesta, nu consideră că discursul lui Viktor Orbán de la Băile Tuşnad a fost unul rasist sau putinist şi apreciază că orice declaraţie trebuie interpretată în context. Liderul UDMR a afirmat că-l cunoaşte foarte bine pe premierul maghiar, a discutat cu el în repetate rânduri şi nu are nicio urmă de rasism în el, iar faptul că vrea pace nu-l face să fie ”un putinist”.

Kelemen Hunor a comentat şi declaraţiile considerate anti-UE şi anti-NATO ale premierului din Ungaria.

”Amestecul interrasial, relaţiile dintre persoane sunt o chestiune privată în lumea civilizată, nu un subiect politic al partidelor, nu e un subiect ce ţine de funcţionarea societăţii şi nu e un subiect de stat.  Dacă se poate spune aşa, este un subiect de suflet” – a declarat Kelemen Hunor publicaţiei maszol.ro.

El susţine că în Europa, Europa Centrală sau de Est, acest lucru a fost deja decis şi nu este o problemă politică.

Potrivit preşedintelui UDMR, orice declaraţie trebuie interpretată în context.

”Să nu mai vorbim de faptul că cineva încearcă în mod deliberat să  interpreteze greşit o declaraţie şi doreşte să-şi întărească propria părere sau prejudecăţile printr-o interpretare greşită. Este la mare modă, astăzi, ca, fără o gândire profundă, să numim pe cineva fascist sau rasist, pe oricine nu este de acord cu noi sau care are o altă opinie. Eu pot să găsesc fraze în operele lui Platon pe care, dacă le scot din context, pot demonstra, dintr-o singură mişcare, cât de rasist sau fascist a fost Platon. Dacă ne uităm la tot discursul lui Orban, putem vedea că nu a fost un discurs bazat pe rasism sau pe teoria speciilor. Există o singură specie de om, homo sapiens, restul e cancan”, a mai afirmat preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor spune că îl cunoaşte foarte bine pe premierul maghiar şi nu există nicio urmă de rasism în el

Acesta susţine că-l cunoaşte foarte bine pe premierul maghiar şi nu există nicio urmă de rasism în el.

 ”Îl cunosc de foarte mult timp pe Orbán Viktor, am discutat pe îndelete cu el de mai multe ori şi susţin ferm că Orbán Viktor nu are în el nici o picătură de rasism”.

Kelemen Hunor a comentat şi declaraţie liderului PSD Marcel Ciolacu, potrivit cărora se va discuta în coaliţie despre afirmaţiile lui Viktor Orban din România.

”Dacă vrea să pună un astfel de subiect pe ordinea de zi, nu există nicio piedică, întrucât oricare dintre liderii coaliţiei poate propune orice subiect politic. Dacă sugerează acest lucru, atunci vom vorbi despre asta, sunt pregătit în orice moment pentru orice conversaţie sau dezbatere politică, politico-filozofică, ideologică. Întrebarea este care ar fi scopul nostru într-o astfel de discuţie. Dacă vorbim despre asta şi cetăţenii României vor trăi mai bine, mai în siguranţă, sau poate mai fericiţi ca urmare a unui astfel de demers, atunci are sens. Apropo, toate eforturile intelectuale şi discuţiile au sens. Nu ne sfiim de acest lucru”.

Americanii au criticat discursul: „Este de neiertat”

„O retorică de această natură este de neiertat” la peste „75 de ani după Holocaust”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citând un comunicat al lui Deborah Lipstadt, reprezentantă specială a Washingtonului pentru probleme de antisemitism.