A venit în România şi a crezut că dă lovitura în privinţa discursului politic. Este drept, a enervat clasa politică, nu atât de tare încât să reacţioneze imediat, ci abia a doua, a treia zi după vorbele dure aruncate la Tuşnad de premierul ungar, Viktor Orban.
Viktor Orban, criticat dur pentru discursul rasist de la Tușnad și părăsit de o femeie apropiată
Ajuns la Budapesta, Viktor Orban nu a fost primit cu urale, ci cu demisii. Una a venit chiar din rândul consilierilor personali, prietenă de mai bine de 20 de ani cu politicianul. Aşa că Viktor Orban a fost părăsit de consiliera care îi e prietenă de 20 de ani, după discursul de la Tușnad.
„Discurs nazist pur, demn de Goebbels”, acuză Zsuzsa Hegedüs în scrisoarea de demisie
Zsuzsa Hegedüs și-a depus marți demisia din cauza discursului premierului maghiar despre „amestecarea raselor” ținut în timpul Școlii de vară de la Tușnad, Harghita, relatează presa maghiară. În scrisoarea sa către Viktor Orbán, sociologul a apreciat că discursul ar fi fost pe placul „celor mai însetați de sânge rasiști”, așa că, în ciuda prieteniei lor de 20 de ani, ar trebui să pună capăt relației lor de colaborare, scrie publicația maghiară HVG.
„Maghiarii nu sunt o rasă amestecată și nu vrem să devenim una”, a declarat Viktor Orban în discursul susținut la Tușnad, într-un apel la respingerea migrației și la protejarea caracterului național al poporului ungar. „În Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremea este bună, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”, spunea Viktor Orban în discursul de sâmbătă.
Urmare a acestui discurs, Zsuzsa Hegedüs a demisionat din funcția de reprezentant al prim-ministrului maghiar responsabil cu incluziunea socială, deși era una din cele mai vechi colaboratoare. De profesie sociolog, ea a confirmat decizia pentru HVG și a trimis ziarului scrisoarea pe care i-a scris-o lui Viktor Orbán marți dimineață.
„Îmi pare sincer rău că trebuie să pun capăt unei relații din cauza unei poziții atât de rușinoase, care, deși mi-a devenit din ce în ce mai dificilă de când ai luat-o pe o turnură iliberală, tot părea sustenabilă pe termen scurt. Totuși, după un astfel de discurs, care contrazice toate valorile mele de bază, nu mai am altă opțiune: în ciuda faptului că nu mi-ai restricționat niciodată libertatea totală în cererea ta inițială, acum trebuie să mă despart public de tine din cauza a ceea ce a fost spus la Tușnad”, a precizat Hegedus.
Consiliera speră că a fost vorba doar de „o deraiere” a premierului
În final, consiliera îi transmite că speră ca discursul de sâmbătă să fie doar o „deraiere” și nu o dovadă de rasism și o trecere spre „un autocrat care a fost prea mult pentru mine, cu o poziție prea radicală anti-UE și antimigrație”, iar Orban să redevină „Viktor care m-a angajat în noiembrie 2002 și cu care a fost o plăcere să lucrez până în 2013″.
Hegedus a fost numită consilier principal al prim-ministrului Viktor Orbán pentru incluziunea socială și conflictele sociale în iulie 2010, când Viktor Orban revenea ca premier. Funcția vine cu un salariu lunar de 1 milion de forinți (4.000 de dolari) sau de aproximativ zece ori salariul minim pe care l-ar avea oamenii săraci pe care îi ajută să-și găsească locuri de muncă, potrivit BudapestBeacon.
În 2010, obiectivul mandatului a fost să ofere sprijin familiilor care trăiesc în 47 dintre cele mai sărace așezări din Ungaria, cât și de a include în societate copiii dezavantajați care trăiesc în zonele urbane. Zsuzsa Hegedüs este prietenă cu Orban de 20 de ani.
Viktor Orban: „Nu poți fi serioasă când mă acuzi de rasism”
În replică, Orban a declarat că „Nu poți fi serioasă când mă acuzi de rasism după douăzeci de ani de colaborare. Știți cel mai bine că guvernul meu urmează o politică de toleranță zero când vine vorba de antisemitism și rasism în Ungaria”, se arată în scrisoarea transmisă de premierul Viktor Orbán lui Zsuzsa Hegedüs și citată de hvg.hu.
O reacţie destul de dură a venit şi din partea Comitetul Internaţional Auschwitz care s-a declarat „îngrozit” de afirmaţiile premierului ungar Viktor Orban cu privire la o „rasă ungară non-mixtă” şi a lansat un apel către Uniunea Europeană de a „se distanţa de astfel de insinuări rasiste”.
Discursul liderului naţionalist de la Budapesta, „stupid şi periculos”, le aduce aminte supravieţuitorilor Holocaustului de „perioadele sumbre ale propriei lor excluziuni şi persecuţii”, a subliniat vicepreşedintele organizaţiei, Christoph Heubner.
Şi comunitatea evreiască din Ungaria a reacţionat împotriva discursului lui Viktor Orban
„Pe această planetă există doar o singură rasă cu două picioare, care munceşte, vorbeşte şi uneori gândeşte: Homo Sapiens Sapiens”, a declarat rabinul-şef din Ungaria, Robert Frolich, într-o postare pe Facebook, relatează AFP, citată de Agerpres.
În tot acest timp, Viktor Orban şi-a înfiinţat un Consiliul de Apărare, pe care îl va şi coordona
Guvernul ungar a înfiinţat marţi Consiliul de Apărare, ce va cuprinde membri ai cabinetului şi va fi condus de prim-ministrul Viktor Orban, a anunţat şeful biroului de presă al premierului, transmite MTI, citată de Agerpres
Consiliul de Apărare va funcţiona în cadrul guvernului ungar şi se va ocupa de rapoarte şi propuneri cu privire la serviciile de informaţii, securitate publică, protejarea frontierelor, apărare, migraţie, managementul dezastrelor, contraterorism şi dezvoltarea forţelor armate, a precizat el.
Şeful Consiliului este prim-ministrul ţării, al cărui consilier pe probleme de securitate va fi secretarul noii structuri.
Consiliul de Apărare îi cuprinde ca membri pe şeful de cabinet al prim-ministrului, pe miniştrii Internelor, Apărării, Externelor şi Comerţului Exterior.