Agenția Spațială americană NASA a descoperit un nou asteroid care s-ar putea apropia periculos de Pământ, iar riscul ca meteoritul să lovească planeta este destul de mare, potrivit Biroului de Coordonare a Apărării Planetare, din cadrul Agenției Spațiale nord-americane (NASA).
Impactul s-ar putea produce în următoarele două decenii mai exact peste 23 de ani. Cercetătorii au indicat o dată fixă când obiectul spațial ar urma să intre în coliziune cu planetă noastră. Savanții au precizat că asteroidul ar putea lovi de ziua îndrăgostiților din 2046.
Specialiștii de la NASA ne liniștesc însă, aceștia precizează că punctajul de risc acordat evenimentului este ceva mai mare decât cel normal pentru meteoriții aflați în proximitate Terrei, prin urmare există probabilitatea ca acest impact să se producă.
Asteroidul face parte din clasa Aten
Risc care s-ar putea diminua și mai mult pe măsură ce specialiștii vor colecta mai multe date. Este foarte probabil că până în 2046 să fi obținut destule echipament cu ajutorul cărora să putem distrugem sau să eliminăm orice obiecte de acest gen care pun în primejdie existența planetei Pământ.
Intitulat asteroidul 2023 DW acesta face parte din clasa Aten, ceea ce înseamnă că este dificil de observat, deoarece, trece pe lângă noi doar în timpul zilei, când vizibilitatea este redusă.
Prin urmare, descoperirea sa recentă a fost o raritate, iar șansele ca acesta să ne lovească în viitor nu sunt imposibile. În prezent, acesta are aproximativ 99,8% șanse să rateze complet Pământul. Dar, oricum, este posibil ca acest număr să se schimbe în curând.
Vorbind pentru The Jerusalem Post, Dr. Alain Maury, un astronom francez veteran stabilit în Chile, cel și care a descoperit asteroidul 2023 DW în cadrul programului său de căutare a asteroizilor, a explicat exact cum a fost identificat asteroidul și ce trebuie să știm despre el.
Maury a părăsit mediul academic în urmă cu 20 de ani și conduce San Pedro de Atacama Celestial Explorations (SPACE), un centru de turism astronomic în deșertul Atacama din Chile. Până în prezent, el a avut mult succes în reperarea asteroizilor.
ESA folosește softuri in ani 1990
„Cele mai multe descoperiri de asteroizi sunt făcute cu ajutorul telescoapelor foarte mari, de 1 – 8 metri”, a explicat savantul francez. Ale noastre au doar 20 de centimetri. Dar avem o cameră cu o sensibilitate ridicată și un software foarte sofisticat. Ceilalți (NASA, ESA-agenția spațială europeană) încă folosesc softuri din anii 1990, noi le folosim pe cele realizate în 2021 și avem rate de detecție mai bune.”
Sistemul său detectează asteroizii în mod automat și apoi verifică dacă obiectul spațial a fost deja detectat sau nu, francezul notează că sateliții lui Elon Musk au fost o sursă majoră de falsuri pozitive, la fel ca și telescopul spațial James Webb al NASA.
Acesta este apoi verificat cu ajutorul unui telescop mai puternic, dar mai mic, pentru confirmare. Ulterior, datele sunt trimise la Minor Planet Center, unde sunt făcute publice și scanate de softurile automate ale unor grupuri precum NASA și ESA, iar apoi alți oameni de știință din zecile de alte eforturi de monitorizare a asteroizilor adaugă propriile date și observații.
„Sunt în acest domeniu de destul de mult timp”, a declarat Maury, care a descoperit zeci de asteroizi și comete în cariera sa, primul asteroid care a traversat orbita Pământului fiind observat în anii 1980. „Programul nostru este al patrulea ca mărime din lume, iar cele mai mari trei sunt programele NASA. Așa că tehnica noastră s-a dovedit a fi eficientă și este adoptată în alte părți.”
Vor fi adăugate mai multe date pentru a calcula mai bine traiectoria asteroidului în observațiile viitoare. Cu toate acestea, acest lucru a fost îngreunat în acest caz particular din cauza lunii pline, care este luminoasă și poate întuneca vizibilitatea.
Asteroidul va trece la doar 75.000 de kilometri de Pământ
Totuși, din ceea ce știm până acum, asteroidul 2023 DW va face o trecere apropiată de Pământ în 2026, fiind posibil să ajungă la doar 75.000 de kilometri de Pământ, o distanță foarte mică, mult mai mică decât distanța de 384.000 de kilometri a Lunii.
„Sunt în acest domeniu de destul de mult timp”, a declarat Maury, care a descoperit zeci de asteroizi și comete în cariera sa, primul asteroid care a traversat orbita Pământului fiind observat în anii 1980. „Programul nostru este al patrulea ca mărime din lume, iar cele mai mari trei sunt programele NASA. Așa că tehnica noastră s-a dovedit a fi eficientă și este adoptată în alte părți.”
Vor fi adăugate mai multe date pentru a calcula mai bine traiectoria asteroidului în observațiile viitoare. Cu toate acestea, acest lucru a fost îngreunat în acest caz particular din cauza lunii pline, care este luminoasă și poate întuneca vizibilitatea, potrivit thejerusalempost.com.