Lifestyle

Video. Temperatură extremă  în Siberia. Care este cauza

Temperatură extremă în Siberia

După incendiile devastatoare din vară, un val de frig a cuprins Siberia. într-o localitateMinus 61 de grade Celsius au fost înregistrate, a relatat Digi 24.

În ultimii 10 ani a fost pentru prima dată când termometrele au arătat această valoare în zonele locuite din Siberia.

Cea mai mică temperatură înregistrată în Siberia a fost de minus 67,7 grade Celsius, în 1933.

 

Cercetătorii ruși spun că de vină pentru aceste temperaturi este tot încălzirea globală. Aceasta duce la creșterea treptată a temperaturii medii, dar în același timp provoacă și valuri de frig extrem.

Incendiile din sălbăticie au produs o cantitate record de emisii de carbon în anumite părți ale Siberiei

Incendiile din sălbăticie au produs o cantitate record de emisii de carbon în anumite părți ale Siberiei, Statelor Unite și Turciei în acest an, în condițiile în care schimbările climatice au generat incendii neobișnuit de intense, a transmis luni Serviciul Uniunii Europene de monitorizare a atmosferei, Copernicus.

Incendiile de pădure au emis 1,76 miliarde de tone de carbon la nivel global în 2021, a arătat Copernicus. Acest lucru este echivalent cu mai mult de dublul emisiilor anuale de CO2 ale Germaniei.

Unele dintre cele mai afectate puncte fierbinți și-au înregistrat cele mai mari emisii de incendii de vegetație pentru orice perioadă ianuarie-noiembrie de la începutul setului de date Copernicus în 2003, inclusiv părți din regiunea Yakutia din Siberia, Turcia, Tunisia și vestul Statelor Unite.

„Am văzut regiuni extinse care au experimentat o activitate intensă și prelungită a incendiilor de pădure. Condițiile regionale mai uscate și mai calde în condițiile unui climat în schimbare au crescut riscul de inflamabilitate și riscul de incendiu al vegetației”, a declarat Mark Parrington, om de știință la Copernicus.

La nivel global, totalul emisiilor de incendii de sălbăticie nu a fost cel mai mare din 2003, dar, conform Copernicus,  este posibil ca astfel de emisii să crească pe măsură ce impactul schimbărilor climatice se dezvoltă.