Premierul desemnat Nicolae Ciucă a trimis un document către liderii partidelor parlamentare, care reprezintă un armistiţiu prin care să susţină un guvern minoritar, pe o perioadă determinată, în schimbul obținerii votului de învestitură. Anunțul a fost făcut, marți, de președintele PNL, Florin Cîţu. USR respinge armistițiul și cere refacerea Coaliției, în timp ce social-democrații pun condiții: PNL, USR și UDMR să-și asume cele 10 măsuri urgente ale PSD, relatează RFI.
Nicolae Ciucă, premierul desemnat, a trimis marți o scrisoare liderilor partidelor parlamentare în care le propune un „armistițiu politic” pentru următoarele luni. Astfel, Ciucă speră să găsească susținere parlamentară la USR și PSD pentru învestirea unui guvern minoritar PNL-UDMR. În document, premierul desemnat recunoaște că se află într-un „blocaj sever”.
„România este astăzi într-o situație grea din punct de vedere medical și politic. (…) De trei săptămâni țara noastră funcționează cu un guvern interimar, iar o primă tentativă de rezolvare a crizei în care ne aflăm a eșuat săptămâna trecută. A doua încercare, a cărei responsabilitate mi-a fost încredințată în urmă cu cinci zile, se lovește, din păcate, de un blocaj sever. Cel mai important lucru pe care îl pot face acum este apelul la conștiința dumneavoastră de cetățeni români, la patriotismul și rațiunea domneavoastră. (…) Vă propun un armistițiu politic. Să dăm șansa României să respire și să se vindece, să-și adune forțele și să-și recâștige încrederea în viitor. Un astfel de armistițiu nu ar însemna abandonarea valorilor și intereselor politice ale partidelor parlamentare, ci prioritizarea unor valori și interese mai înalte, care privesc toți cetățenii și întreaga țară. Cred că un armistițiu este soluția pentru ieșirea României din această criză”, a scris premierul desemnat în scrisoarea trimisă liderilor PSD și USR.
Președintele PNL, Florin Cîțua declarat:
„Venim cu acest document, îl semnăm toți liderii politici. Dacă liderii politici nici acum nu înțeleg să deblocăm criza, ne îndreptăm cu pași repezi spre o situație pe care nu o mai putem gestiona.”
Premierul demis a arătat că un armistiţiu nu se face între prieteni ci între inamici. Întrebat despre deciziile PNL care arată că nu vor negocia nici cu USR, nici cu PSD, Florin Cîțu a răspuns:
„Aceasta nu este o negociere, este un armistiţiu, pentru a avea această perioadă de două trei luni de zile. Până la urmă, suntem în această situație, cu un guvern minoritar, după ce PNL a făcut o concesie în faţa partidelor. Astăzi, nu avem nicio concesie din partea PSD şi USR, au rămas pe aceleaşi poziţii ca atunci când au votat moţiunea de cenzură, iar românii trebuie să ştie asta”.
USR este pregătit să se aşeze la masă să găsească soluţii
La răndul său, președintele USR, Dacian Cioloș a declarat marți, că nu se pune problema unui armistițiu, dar USR este pregătit să se aşeze la masă să găsească soluţii alături de PNL și UDMR. Cioloș a precizat că este nevoie de un guvern stabil şi că majoritatea se poate reconstrui.
„Dacă își doresc cu adevărat să formăm o majoritate hai să ne așezăm la masă și să construim o majoritate. Un Guvern minoritar are un grad ridicat de instabilitate. Câtă vreme se poate construi o majoritate pe asta trebuie să ne așezăm la masă”, a declarat liderul USR.
Cioloș a subliniat că refacerea coaliţiei trebuie să pornească de la măsuri concrete, liniile generale ale bugetului pe anul viitor, reformele.
„Am făcut deja propuneri cum să depăşim criza, noi am făcut deja concesia când ministrul Voiculescu a fost aruncat pe geam din Guvern. Noi am rămas în guvern, eu cred că trebuie să lăsăm trecutul în urmă”, a mai spus Dacian Cioloş.
Social-democrații condiționează armistițiul cerut de premierul desemnat, Nicolae Ciucă cu adoptarea celor 10 măsuri cerute de PSD pentru susținerea unui guvern minoritar. PSD spune că așteaptă „un armistițiu agreat de toate partidele de dreapta care au aruncat țara în criză”.
Marcel Ciolacu, președintele PSD, le-a comunicat liberalilor, la începutul lunii octombrie, zece condiții pentru a participa la negocierile pentru un nou guvern. Printre condițiile enumerate de PSD se numără plafonarea prețurilor la energie, compensarea facturilor plătite de consumatorii casnici și IMM-uri, subvenționarea gigacaloriei pentru consumatorii casnici și creșterea alocațiilor.