Un șuvoi de lavă fierbinte care țâșnește din vulcanul Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma a înghițit luni o fabrică de ciment, ridicând un nor gros de fum care a poluat aerul și determinând autoritățile să ceară oamenilor din zonă să rămână închiși în locuințe, relatează Reuters.
Serviciul local de urgență a instruit locuitorii din orașele El Paso și Los Llanos de Aridane să rămână în interiorul locuințelor și să închidă ferestrele și dispozitivele de aer condiționat pentru a evita inhalarea fumurilor toxice din instalațiile care ard, în timp ce au fost înghițite treptat de lavă.
„Închideți toate ușile și ferestrele, dacă este posibil, refugiați-vă în camere interioare”, a transmis serviciul de urgență prin contul său de Twitter.
Miguel Angel Morcuende, directorul tehnic al Planului de urgență vulcanică din Insulele Canare, a declarat că incendiul de la uzină a „produs un fum foarte dens care a poluat aerul”.
„O zonă a fabricii de ciment a luat foc. Prin urmare, şi până când vom putea analiza dacă calitatea aerului permite o viaţă normală, am decis să cerem locuitorilor să rămână în case”, a declarat Miguel Angel Morcuende, în cadrul unei conferinţe de presă.
2.500 până la 3.000 de persoane trebuie să rămână în locuinţele lor în zonele din proximitatea fabricii de ciment situate în vestul insulei din arhipelagul Canare.
Sunt afectate de lavă 600 de hectare
Zona afectată de lavă, în erupția care a început pe 19 septembrie, s-a extins cu 10% peste noapte, ajungând la aproape 600 de hectare, a spus el.
În urma prăbușirii parțiale a conului vulcanului, sâmbătă, un nou râu de lavă a început să curgă spre mare, distrugând complet plantații de banane și de avocado și majoritatea caselor rămase în orașul Todoque. Torentele de piatră topită au distrus 1.186 de clădiri în cele trei săptămâni de la erupție, a declarat Institutul Vulcanic din Insulele Canare.
Aproximativ 6.000 de persoane au fost evacuate din casele lor din La Palma, care are aproximativ 83.000 de locuitori.