Facebook Inc (FB.O) a lansat joi primii ochelari inteligenți, într-un prim pas către obiectivul său de a oferi adevărați ochelari de realitate augmentată, anunță Reuters.
Ochelarii, care au fost creați în parteneriat cu producătorul Ray-Ban EssilorLuxottica (ESLX.PA), permit utilizatorilor să asculte muzică, să ia apeluri sau să capteze fotografii și videoclipuri scurte. Utilizatorii pot să le și partajeze prin serviciile Facebook folosind o aplicație însoțitoare. Facebook a spus că linia de ochelari, numită „Povestiri Ray-Ban”, va începe de la 299 de dolari.
Gigantul rețelelor de socializare, care a raportat venituri de aproximativ 86 de miliarde de dolari în 2020, își câștigă cea mai mare parte din bani din publicitate, dar a investit puternic în realitate virtuală și augmentată, dezvoltând hardware precum căștile sale Oculus VR și lucrând la tehnologii pentru brățări pentru a sprijini ochelarii de realitate augmentată .
Facebook a declarat anul trecut că compania este la cinci până la 10 ani distanță de a putea aduce pe piață ochelari de realitate augmentată (RA) „adevărați”, care ar suprapune obiecte virtuale asupra viziunii purtătorului asupra lumii reale.
Cursă de dezvoltare produse pentru ochelari inteligenți
Companiile tehnologice majore, inclusiv Amazon.com Inc (AMZN.O), Google Alphabet Inc (GOOGL.O), Microsoft Corp (MSFT.O), Apple Inc (AAPL.O) și Snap Inc (SNAP.N) sunt în cursa de dezvoltare a diverse produse pentru ochelari inteligenți. Totuși,ofertele timpurii precum Google Glass s-au dovedit dificil de vândut consumatorilor, și au fost amânate de prețuri ridicate și probleme de proiectare.
Snap, care și-a dezvăluit ochelarii inteligenți în 2016, a lansat anul acesta ochelari RA, dar nu sunt de vânzare și sunt oferite numai creatorilor de RA. CEO-ul Snap, Evan Spiegel, a declarat în 2019 că se aștepta să treacă un deceniu înainte ca consumatorii să adopte pe scară largă ochelarii inteligenți RA.
CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a anunțat recent că compania înființează o echipă pentru a lucra la construirea metaversului, un mediu virtual partajat pe care pariază că va fi succesorul internetului mobil.
„Am crezut mult timp că ochelarii vor fi o parte importantă a construirii următoarei platforme de calcul”, a spus Zuckerberg într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook joi.
Facebook, care a fost criticat cu privire la modul în care gestionează datele utilizatorilor, a declarat că nu va accesa mass-media folosită de clienții săi de ochelari inteligenți fără acordul lor.
Compania a mai spus că nu va folosi conținutul fotografiilor sau videoclipurilor capturate folosind ochelarii și stocate în aplicația Facebook View pentru personalizarea anunțurilor și a spus că ochelarii ar fi o „experiență fără reclame”.
Ochelarii includ un asistent virtual opțional, astfel încât fotografiile și videoclipurile pot fi capturate prin comenzi vocale. Facebook a spus că o lumină LED pe ochelari ar arăta când camera este pornită, pentru a face conștiente alte persoane atunci când un purtător face o fotografie sau un videoclip.
Compania a publicat și un ghid care descrie modul de utilizare a ochelarilor în mod responsabil, de exemplu oprirea lor în spații private, cum ar fi băile publice și neutilizarea lor pentru acțiuni ilegale, precum hărțuirea sau captarea informațiilor sensibile, cum ar fi codurile PIN.