Lifestyle

Video. Boeing anulează pentru o perioadă nedeterminată lansarea capsulei Starliner. Ce s-a întâmplat

Video. Boeing anulează pentru o perioadă nedeterminată lansarea capsulei Starliner. Ce s-a întâmplat

Capsula CST-100 Starliner dezvoltată de Boeing ar fi trebuit să fie lansată spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) miercuri. Zborul-test fără echipaj uman a fost anulat din cauza unei probleme tehnice la sistemul de propulsie, ce a fost detectată marţi, a anunţat compania americană, care nu a fixat data pentru o lansare viitoare, anunță Agerpres.

Valorile neaşteptate furnizate de indicatorii de poziţie ai valvelor din sistemul de propulsie al capsulei Starliner au determinat stoparea momentană a misiunii, au precizat reprezentanţii Boeing într-un comunicat.

Echipele de ingineri ai companiei americane au eliminat mai multe cauze care puteau să explice acea problemă, în special o eroare de software, însă au nevoie de mai mult timp pentru a înţelege fenomenul, a adăugat NASA.

„Vom lăsa datele să ne ghideze”, a declarat unul dintre directorii de la Boeing, John Vollmer.

„Echipa noastră a lucrat asiduu pentru a garanta siguranţa şi succesul acestei misiuni şi vom organiza o lansare doar dacă vehiculul nostru funcţionează corect şi doar atunci când echipele noastre vor avea încredere în capacitatea lui de a zbura”, a precizat directorul.

Misiunea-test ar fi trebuit să aibă loc vinerea trecută, dar a fost amânată pentru marţi după ce un modul ştiinţific rusesc şi-a activat propulsoarele într-un mod neașteptat. Fiind conectat deja la ISS, modulul a modificat orientarea staţiei.

Noul incident este doar o continuare a eşecurilor suferite de compania Boeing

Pentru a nu mai depinde de rachetele ruseşti în ceea ce priveşte trimiterea de echipaje de astronauţi americani pe ISS, după încheierea programului navetelor spaţiale americane în anul 2011, NASA a contractat serviciile companiilor Boeing şi SpaceX

Compania SpaceX a trimis deja 10 astronauţi pe ISS, inclusiv pe francezul Thomas Pesquet, cu ajutorul capsulei sale Crew Dragon.

Dar Boeing a acumulat o serie de întârzieri. În decembrie 2019, în timpul primului său zbor de testare, o defecţiune de software a cauzat o problemă în privinţa felului în care capsula şi-a pornit motoarele. În consecinţă, Starliner nu a mai avut suficient carburant pentru a ajunge la ISS şi a fost nevoită să revină prematur pe Terra.

Apoi, o anchetă a stabilit că Starliner a fost pe punctul de a suferi o gravă anomalie de zbor în timp ce reintra în atmosfera terestră. NASA a inclus misiunea în categoria „high visibility close call”, o denumire rară şi rezervată zborurilor care au fost la un pas de o catastrofă.

Pentru compania Boeing, este vital să reuşească misiunea unui zbor-test fără echipaj uman spre ISS, înainte de a putea să trimită astronauţi pe avanpostul orbital în deplină siguranţă.