O româncă bolnavă de cancer la sân în stadiul trei a luptat câțiva ani cu statul pentru a i se deconta tratamentul care a salvat-o. Acum, victoria femeii în instanță va aduce speranțe de vindecare și altor femei.
Trei ani a durat procesul, iar acum femeia are satisfacția că și alte persoane care suferă de aceeași boală vor beneficia de tratament. Judecătorii Curții de Apel București au decis includerea medicamentului salvator pe lista celor decontate de CNAS.
Avea 44 de ani când a aflat că are cancer mamar, stadiul trei. Timp de patru luni, femeia a primit gratuit tratamentul cu injecţia Perjeta. A urmat operația și, ulterior, chimioterapia, apoi tratamentul injectabil nu i-a mai fost plătit de stat. Atunci, în 2019, medicamentul Perjeta nu era decontat de CNAS în stadiul de boală în care se afla femeia, ci doar în metastaze și cazuri neoperabile.
Aceasta povestește cum a reușit să găsească o soluție pentru a câștiga lupta pentru viața ei.
„Am avut şansa să am acces la elaborarea tratamentului printr-un medic din străinătate care oferea consultații în România şi care mi-a deschis ochii asupra acestui tratament … Mi-a dat de înţeles că dacă voi avea resursele necesare, ar trebui să fie un lucru pe care să îl fac pentru mine şi familia mea ca să supravieţuiesc. Mi-a fost greu financiar.”, a declarat femeia pentru stirileprotv.ro.
A decis că asta este șansa ei și a făcut tot ce i-a stat în puteri să profite de ea. A îmrumutat bani, a luat de la prieteni şi așa a putut să-și cumpere tratamentul timp de șapte luni. A avut nevoie la fiecare trei săptămâni de câte 10.000 de lei. În paralel, a început bătălia în instanță.
A câștigat lupta cu statul român. Dreptul la viață a fost cel mai puternic argument în fața judecătorilor Curții de Apel București, care a decis introducerea medicamentului recomandat de oncologi pe lista celor decontate în România. Iar pe ea, pentru că și-a cumpărat singură tratamentul, Agenția Națională a Medicamentului o va despăgubi. Este vorba despre o sumă de aproximativ 110.000 lei, conform avocaților femeii.
„Sunt fericită că am posibilitatea să îi ajut şi eu la rândul meu pe cei care trec printr-o experienţă similară. Un astfel de caz este un caz care poate salva multe vieţi, nu doar pe a mea. Sunt în perioada de monitorizare post-tratament, sunt optimistă, şi spun că am avut această a doua șansă la viață.”, a mai spus femeia.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că anul acesta, au fost introduce pe lista medicamentelor decontate încă 57.