Partidul Liberal Democrat, din care făcea parte fostul premier asasinat, a câştigat o majoritate detaşată la alegerile pentru Senat, organizate duminică în Japonia, la doar câteva zile după asasinarea fostului premier Shinzo Abe, conform informaţiilor apărute luni în presa locală, transmit AFP și Agerpres. Partidul Liberal Democrat (PLD, dreapta naţionalistă) este partidul de guvernământ în Japonia. Tetsuya Yamagami, bărbatul acuzat că l-ar fi asasinat pe fostul premier a declarat că a vrut să îl asasineze pe Shinzo Abe cu ajutorul unor explozibili, în cadrul unui alt eveniment electoral.
Victorie detaşată a partidului de guvernământ la alegerile senatoriale după asasinarea lui Shinzo Abe
Partidul Liberal Democrat (PLD, dreapta naţionalistă) din care făcea parte fostul premier asasinat, şi aliatul său Komeito şi-au consolidat poziţia câştigând peste 75 din cele 125 de mandate senatoriale aflate în joc. Camera superioară are 248 de locuri, jumătate dintre acestea fiind reînnoite la fiecare trei ani.
Dispunând de această majoritate confortabilă, guvernul poate schimba Constituţia pacifistă pentru a consolida rolul militar al ţării pe scena mondială, un obiectiv de lungă durată al lui Shinzo Abe.
Recunoscându-şi înfrângerea, Kenta Izumi, liderul Partidului Constituţional Democrat de opoziţie, a spus că este clar că „alegătorii nu au vrut să schimbe şi să ne încredinţeze guvernul”, potrivit Kyodo News.
„Cred că este important că alegerile s-au putut desfăşura în mod normal”, a comentat premierul Fumio Kishida, adăugând că se va dedica principalelor priorităţi ale guvernului: pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina şi inflaţia.
Campania electorală a fost dominată de creşterea preţurilor şi de riscurile privind furnizarea de energie electrică, în contextul în care valul de căldură de la sfârşitul lunii iunie a stârnit temeri privind o penurie în domeniu.
Într-o ţară deseori criticată pentru lipsa de reprezentare a femeilor în instituţii şi în conducerea companiilor, un procent record de 33% femei s-au numărat printre cei 545 de candidaţi.
Victoria de duminică va consolida puterea premierului Fumio Kishida, care a susţinut o politică economică mai redistributivă denumită „noul capitalism”. Cooperarea strânsă cu aliaţii occidentali pentru a exercita presiuni asupra Rusiei a fost, de asemenea, susţinută de populaţie, iar planul său de a creşte semnificativ bugetul apărării se bucură şi el de popularitate, întrucât China continuă să îşi afirme ambiţiile teritoriale în Asia-Pacific.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, aflat într-un turneu în Asia, a făcut o scurtă oprire luni la Tokio pentru a transmite personal condoleanţe poporului japonez pentru asasinarea lui Shinzo Abe.
Biroul fostului premier asasinat a declarat pentru AFP că luni seară va fi organizat un priveghi, iar înmormântarea va avea loc marţi, cu participarea membrilor familiei şi a persoanelor apropiate.
Ceremonia funerară va avea loc la templul Zojoji din capitala niponă, potrivit presei locale.
Bărbatul plănuia un atac cu explozibili în cadrul unui alt eveniment electoral
Tetsuya Yamagami, bărbatul acuzat că l-ar fi asasinat pe fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe, a făcut primele declarații. Potrivit bărbatului, fost militar, el ar fi vrut să îl asasineze pe Shinzo Abe cu ajutorul unor explozibili, în cadrul unui alt eveniment electoral.
Suspectul a declarat în fața anchetatorilor că a intenționat în primă instanță să îl ucidă pe fostul premier la un eveniment electoral din Okayama, o prefectură aflată la aproximativ trei ore de mers cu mașina de Nara, locul unde a fost ucis Abe.
„Mă gândeam să-l ucid pe fostul premier acolo (la Okayama), dar am văzut că există proceduri mai stricte de intrare și m-am gândit că-mi va fi greu să intru acolo”, le-a declarat Yamagami anchetatorilor.
Crima a ridicat semne de întrebare cu privire la nivelul de securitate acordat fostului premier.
Șeful poliției din Nara, Tomoaki Onizuka, a declarat sâmbătă că „nu poate nega că au existat probleme” cu securitatea lui Abe și că „își asumă responsabilitatea” pentru acest lucru.