Actual

Victor Rebengiuc se retrage din teatru după aproape 70 de ani de activitate

Victor Rebengiuc se retrage din teatru după aproape 70 de ani de activitate

Victor Rebengiuc a anunţat că se retrage din activitate, după rolul din spectacolul „Tatăl”, de Florian Zeller, pus în scenă la Teatrul „Bulandra”.

Victor Rebengiuc se retrage din teatru după aproape 70 de ani de activitate

„Am 89 de ani, în curând o să am peste câteva luni 90, nu mai merge! Trupul meu nu-mi mai permite, sănătatea mea e în mare suferinţă, e greu. M-am luptat foarte tare în repetiţiile astea ca să pot juca rolul ăsta. Sper să-l pot juca şi în faţa publicului de câte ori voi putea, dar nu mai vreau să mai antamez un alt rol. Gata! E ultimul rol pe care-l joc!”, a fost declaraţia marelui actor la Digi24.

Avanpremiera „Tatăl”, în regia lui Cristi Juncu, va avea loc sâmbătă şi duminică, de la ora 19.00.

Textul, laureat în 2014 al premiului Moliere pentru cea mai bună piesă şi nominalizat în 2016 la premiile Tony şi Laurence Olivier, a fost tradus în limba română de Carmen Iernilă, Raluca Aprodu adaptându-l pentru scenă.

Alături de Victor Rebengiuc  – în rolul unui tată bătrân care îşi caută reperele fixe, rătăcit printre percepţii fluide – din distribuţie fac parte: Ana Ioana Macaria, Cătălin Babliuc, Oana Tudor, Maria Veronica Vârlan şi Constantin Dogioiu.

Cu o carieră artistică impresionantă, care se întinde peste şase decenii şi jumătate, Victor Rebengiuc este unul dintre cei mai importanţi actori de film, teatru şi televiziune din România.

Printre numeroasele premii şi distincţii oferite legendarului actor de-a lungul carierei sale se numără Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” şi Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler (2017).

Peste 70 de roluri de film

Celor peste 70 de roluri pe care le-a interpretat cu măiestrie în film, li s-au alăturat, de-a lungul carierei, alte 200 de personaje cărora le-a dat viață pe scenele teatrelor din România. Între anii 1991 și 1996 a fost rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, care în 2008 i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Printre numeroasele premii și distincții oferite legendarului actor de-a lungul carierei sale se numără Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” și Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler (2017).