Victor Ponta a transmis un mesaj disperat în ceea ce privește consumul de droguri din licee. Politicianul susține că adolescenții din România sunt expuși la droguri în unitățile de învățământ.
”România are multe păcate, dar macar era o țară sigură, puteai să-ți lași copilul în Herăstrău că nu îl împușcă nimeni.
Victor Ponta: La noi cel mai mare pericol era să nu dea unul beat sau drogat peste tine pe trecerea de pietoni. Acum mai sunt supărat și pe problema drogurilor, în toate liceele din București e plin de droguri. Tot prindem politicieni, dar drogurile din școli ne distrug copiii.
Cât am fost prim ministru am zis, ”acționați cu toate forțele”, când e vorba de droguri sau violente în școli și licee. Dar dacă acum nu le mai zice nimeni…”, a spus Victor Ponta la România TV.
Studiu realizat de Agenţia Naţională Antidrog
România se situează sub media europeană în ceea ce privește consumul de droguri în rândul adolescenţilor, potrivit unui studiu realizat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), transmite Agerpres.
Astfel, consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (care au consumat cel puţin o dată) se menține la nivelul valorii înregistrate în anul 2011. Însă, la consumul de tutun, România depășește media europeană (consumul de tutun de-a lungul vieţii: 49,5%, faţă de 41% media europeană). De asemenea, consumul de alcool a înregistrat o creștere față de studiul anterior.
Conform studiului dat publicităţii anul trecut, cel mai consumat drog în rândul adolescenţilor continuă să fie canabisul, urmat de noile substanţe psihoactive (NSP). Se remarcă, însă, scăderi ale consumului de-a lungul vieţii (care au consumat cel puţin o dată în viaţă) pentru solvenţi/substanţe inhalante, amfetamine, cocaină, droguri injectabile, heroină, ciuperci halucinogene, LSD, ecstasy şi GHB.
Cei mai mulţi dintre adolescenţii care au declarat debutul consumului de droguri la vârste precoce au experimentat consumul de solvenţi/substanţe inhalante. Se observă o mai bună percepţie asupra riscurilor consumului experimental de noi substanţe psihoactive, de amfetamine şi de ecstasy, existând o proporţie în creştere a celor care atribuie riscuri ridicate unui astfel de consum.
Cele mai ridicate riscuri se înregistrează pentru consumul de amfetamine şi de canabis.