Victor Alistar, membru CSM din partea societății civile este de părere că Direcția Națională Anticorupție (DNA) are o nevoie de o structură specializată în zona economică-financiară, probleme existând și la nivel de comunicare. Alistar a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediţie transmisă live de Gândul şi a mai vorbit şi despre mandatele de siguranță națională, prin care judecătorii să nu mai poată lua dosarele făcute de serviciile de informații și să le transforme în dosare penale.
Victor Alistar, despre DNA și Justiție. Membru CSM consideră că puterile democratice ale statului nu trebuie manipulate
Pentru că legea nu stabilește un standard de verificare, Victor Alistar spune că judecătorul care primește solicitarea și are acea informare cu privire la problemă și că e nevoie să se urmărească o anumită pistă, nu are criterii după care să o cenzureze.
„Au fost și situații în care au fost cenzurate, pentru că erau chiar basme sau basmul de acolo n-avea legătură cu siguranța națională, cam ăsta a fost motivul. Adică nu era o amenințare la siguranța națională – prost făcut story-ul, dacă vreți. Dar până la urmă, legea spune că eu îți vin cu un story și tu îmi dai act prin care eu să pot intra în viața privată a unei persoane. Eu cred că aici trebuie să existe niște garanții, în sensul de niște criterii de evaluare, niște criterii de analiză. Noi avem de vreo 3-4 ori mai multe mandate decât sunt în Statele Unite”, a afirmat Victor Alistar.
Întrebat cum vede direcția DNA-ul de acum înainte, membrul CSM din partea societății civile a declarat că este necesară o structură specializată de parchet în zona economico-financiară.
Nu-l văd recredibilizat, din păcate, dacă nu arată că folosește aceeași măsură în toate cauzele. Că ideea cu temporizarea unora și accelerarea altora persistă, că la nivel de comunicare încă sunt probleme, pentru că prioritizez pe ce comunici și pe altele nu scot o vorbă. Păi ori e de interes public, ori nu e de interes public.
Cred că la momentul la care se vor face următoarele ture de numiri, va trebui căutat un anumit tip de profil de manager – că trebuie să conduci o structură, nu neapărat să faci tu dosarele în mod direct – iar așteptările de la politic să nu fie din nou să-și pună vreun om, ori unii, ori alții. Cum a vrut Stelian Ion, cum au vrut și alții și așa mai departe”, a precizat Victor Alistar.
Este necesară o dezbatere largă, incluzivă, cu o perioadă de timp
În ceea ce priveşte modificarea legilor securității naționale, Victor Alistar a a spus că este necesară o dezbatere largă, incluzivă, cu o perioadă de timp.
„Dacă am stat atât de mulți ani, cred să putem să stăm pe ele vreun an de zile. Hai nu un an, șase luni, dar cu un proces participativ destul de larg, cu maximă transparență, pentru că dacă aici lucrurile deraiază, statul eșuează, societatea eșuează, economia eșuează. Deci nu-i de joacă pe chestiunea aceasta doar că vrea unul să aibă cheile puterii”, a mai declarat Alistar.
Totodată, Victor Alistar a mai spus că puterea îți vine, până la urmă, democratic și o pierzi democratic.
„Puterea îți vine, până la urmă, democratic și o pierzi democratic, nu poate să îți vină cvazi-democratic și stim la ce ne referim – 2009 – și să o menții complet nedemocratică. Ce tip de societate vrem? Vrem o societate concentrațională, o vom avea. Deci sunt foarte sensibile și mai e un lucru: nici oamenii din aceste structuri nu trebuie blamați in corpore. De regulă, sunt cazuri individuale care fac abuz la nivel mai mic, dar cei care sunt în vârful piramidei – unii dintre ei sunt cei care capitalizează puterea și neligitimă”.
În ceea ce privește stabilirea legilor securității, membrul CSM din partea societății civile a precizat că pe acestea „trebuie să le propună Guvernul Parlamentului și acolo să fie o dezbatere largă. Cred că o dezbatere trebuie să fie la nivelul elaborării proiectului la Guvern, după care, în Parlament. Și insist pe ideea de consens – poată să nu fie nimeni mulțumit, dacă niciunul nu a câștigat totul și altul a pierdut totul cred că este, până la urmă, o formă a echilibrului – și, de aceea, când spun de consens, mă refer și la organizațiile neguvernamentale și la structurile de apărare a drepturilor omului, la zona de justiție”.
Oficialii serviciilor de informații nu trebuie să își creeze pârghii de putere
Acesta a vorbit despre serviciile de informații ale României, dar și despre lipsurile cu care acestea se confruntă.
„Un stat are nevoie de aceste structuri, însă ele trebuie să se ocupe cu ce au de făcut. De pildă, să vadă că există un lobby și un pericol cu privire la independența economică a României, resursele din Marea Neagră, etc. Discutăm și despre spionajul industrial, spionajul economic, de elemente de atacuri teroriste, o gamă largă de amenințări sau vulnerabilități. Asta este ceea ce trebuie să facă ei. Ei nu trebuie să își creeze pârghii de putere prin care să păpușeze, de fapt, puterile democratice ale statului. Uitați-vă la averile mai-marilor din Servicii. Sunt fabuloase. Unii politicieni sunt dulci-copii. Cum s-au făcut ele? Tot prin accesul la informație și manipularea de informație”, a afirmat Victor Alistar.
Cu toate acestea, membrul CSM din partea societății civile a precizat că cel mai grav lucru este ingerința în justiție și faptul că nu există mecanisme de check-and-balance.
„De exemplu, există un soft – DNA-ul a și cumpărat, a avut licitația acum un an de zile finalizată – care permite să intre în device-urile persoanelor care sunt urmărite, să facă o clonă și să vadă ce se întâmplă. Modulul pe care l-au luat permite să cloneze telefonul dumneavoastră și telefonul meu, iar noi doi să nu ne cunoaștem și ne schimbăm mesaje, am înfăptuit. Cum fac eu auditul? Auditul trebuie să îl fac numai în server – auditul informatic al probei. N-am cum s-o fac. La Servicii cu atât mai puțin, pentru că acolo sunt și chestiuni pe care nu trebuie să le vadă nimeni, pe lângă serviciile lor de cercetare penală.Adică sunt niște elemente de lipsă de echilibru clare.
Magistratul mai spune că nu s-a îmbunătăţit nimic în privinţa controlului Parlamentului.
„De asemenea, controlul Parlamentului. Nu s-a îmbunătățit nimic. Dacă spunem că avem legile vechi de o mie de ani și că trebuie să le aducem la zi, și eu spun că trebuie să le aducem la zi, că avem nevoie de un sistem de securitate propriu, nu a șaptea speță la căruță a sistemelor fraților mai mari. Dacă tot spunem asta și că trebuie să corectăm niște lucruri, pai hai să corectăm lipsa de control asupra Serviciilor”, a precizat Victor Alistar.
Totodată, Victor Alistar a menționat că ar fi bine să existe un consens și la nivelul partidelor politice, prin aplicarea unor teze mari de reglementare.
„O teză de reglementare ar fi că trebuie să modernizezi sistemul de securitate națională la nivelul evoluției tehnologice și geopolitice. A doua teză este aceea că trebuie să am un mecanism de control. A treia teză este că mă limitez ca misiune la culegere de informații și punere la dispoziție, interzicând expres orice ingerință, influență pe care aș putea să o exercit”, a menționat Victor Alistar.