Social

Viceprimarul Capitalei a explicat noul sistem de parcare și anunță ce tarife se percep

Viceprimarul Capitalei a explicat noul sistem de parcare și anunță ce tarife se percep
adevarul.ro

Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei, a explicat care este noul sistem de parcare pentru Bucureşti şi care sunt tarifele pe care şoferii vor fi nevoiţi să le plătească pentru a parca maşina în siguranţă.

Care este situația parcărilor în București

Potrivit viceprimarului, până în prezent deja au fost create 900 de noi locuri de parcare, iar până anul viitor, numărul acestora va creşte până la 30.000 numai în zona centrală a Capitalei.

”De la 1 iunie, până astăzi, s-au avizat şi marcat în teren, în zona centrală, peste 900 de locuri de parcare noi. Această procedură va fi într-o continuă desfăşurare. Planul nostru este ca până la anul viitor, pe vremea aceasta, să fie peste 30.000 de locuri de parcare în zona centrală. Vorbesc de parcări publice”, a precizat viceprimarul Bujduveanu.

De asemenea, viceprimarul a mai adăugat că: ”Numărul de maşini înmatriculate în Bucureşti, în ultimii ani, a crescut foarte mult, vorbim de 1,5 milioane de maşini”.

Tipuri de tarife pentru parcările din București

La Digi24, Stelian Bujduveanu a declarat că sunt tarife diferenţiate pentru parcările de reşedinţă, administrate de primăriile de Sector şi locurile de parcare administrate de Primăria Generală Bucureşti.

Bujduveanu a declarat următoarele: ”În Municipiul Bucureşti există două tipuri de locuri de parcare, cele de reşedinţă atribuite de primăriile de sectoare, la tarife de 400-600 de lei şi vorbim de locurile de parcare care sunt administrare de Primăria Municipiului Bucureşti, acele locuri de parcare trasate cu albastru. Noi nu ne atingem sub nicio formă de locurile de parcare de reşedinţă pe care cetăţenii le au şi le vor utiliza în continuare, an de an, la tarifele la care le-au preluat de la primăriile de Sector”.

Viceprimarul a precizat că riveranii vor plăti un tarif preferenţial de 1,6 lei pentru o noapte de parcare:

”Ce aducem nou în această politică de parking, vorbim de crearea de noi beneficii pentru riveranii care astăzi nu au putut să preia un loc de parcare, fiindcă s-au epuizat în proximitatea casei, acele locuri de parcare de reşedinţă şi venim cu un tarif preferenţial la un preţ de 1,6 lei/zi pentru ora 19.00 – 07.00, un loc de parcare cu rezervare în zona casei”.

Tariful pentru locurile de reședință

Pentru locurile de reşedinţă, în schimb, tariful este diferit, a precizat Bujduveanu: ”Tariful va fi de 50 de lei/lună pentru rezervare, pentru locul de reşedinţă. Rezervarea este în intervalul 19.00- 07.00. În rest, există un tarif de zi, pentru riverani, care se ridică la 100 de lei/lună. În total, însumează 150 de lei/lună, un loc de parcare, în proximitatea casei, cu rezervare. Nu poţi primi un loc de parcare de riveran, la tarif preferenţial, dacă nu ai documente care să ateste că locuieşti acolo. Măcar o viză de flotant”.

Care sunt zonele de tarifare din București și tarifele aferente

Primăria București a stabilit 3 zone, iar fiecare zonă vine cu tariful ei, indiferent că vorbim de tarif orar sau de abonament pentru riverani, persoane fizice, juridice sau operatori economici din domeniu transportului.

Tarifele orare vor fi practicate în intervalul 7-23, de luni până vineri:

Tariful pentru zona 0 și pentru zona 1 se aplică pentru primele 2 ore de utilizare a locului de parcare, iar după expirarea acestei durate se va aplica măsura suprataxarii, cu un cuantum echivalent cu dublul tarifului orar, pentru fiecare oră de depășire.

Tarifele plătite către Compania Municipala Parking București S.A. vor fi de tip orar sau abonament.