Lifestyle

Viața tumultoasă a lui Berlusconi l-a adus pe premierul Italiei într-un mega-proces. Frumoasele românce nu au lipsit din peisaj

berlusconi

Rechizitoriul „procesului Ruby”, privind faimoasele „cine elegante” ale lui Silvio Berlusconi pe vremea când era premier, a sosit abia zilele astea, după 8 ani. Procesul este intentat fondatorului formaţiunii Forza Italia, dar și împotriva altor 28 de inculpați, dintre care aproximativ douăzeci sunt foști invitați ai seratelor de la Arcore, precum Karima El Mahroug (Ruby). Despre aceștia se spune că ar fi fost „recompensaţi” cu bani și cadouri pentru a aduce în ședințele „procesului Ruby” varianta „cinelor elegante”. Ancheta s-a închis în 2015.

Berlusconi şi-a pierdut masiv din credibilitatea morală, însă nu va mai ajunge vreodată la închisoare, pentru că legea italiană prevede că persoanele peste 70 de ani rămân în arest la domiciliu.  Alegătorii lui Berlusconi îi rămân alături, în pofida stilului său de viaţă controversat.

În rechizitoriul procurorilor, Berlusconi este descris ca un om „care ar fi putut avea lumea la picioare, care a avut prieteni de calibrul lui Putin, cel care îngenunchează acum lumea”, însă cel pe care-l judecăm astăzi „este un mare bătrân, un om bolnav”.

Viața tumultoasă a lui Berlusconi l-a adus pe premierul Italiei într-un mega-proces. Frumoasele românce nu au lipsit din peisaj

Berlusconi este un oaspete vechi al tribunalelor italiene. Fostul şef de guvern este renumit pentru problemele sale cu justiţia privind banii, puterea şi de natură intimă.

La 15 februarie 2011, procuratura din Milano l-a pus sub acuzaţie pe Silvio Berlusconi pentru abuz în serviciu şi întreţinerea de relaţii intime cu o minoră. Este vorba de Karima el-Marough, mai cunoscută sub numele de „Ruby Rubacuori”.

Berlusconi ar fi întreţinut relaţii intime cu marocanca pe atunci minoră. Aceasta şi alte femei ar fi primit, în schimbul serviciilor prestate, bani sau promisiuni de angajare de la fostul premier şi de la apropiaţii acestuia. În primă instanţă, Berlusconi a primit în acest caz o condamnare de şapte ani de închisoare şi interzicerea pe viaţă a deţinerii unei funcţii administrative. Avocaţii săi au făcut însă apel.

Procurorii au prezentat justiţiei dosarele a aproximativ 30 de persoane suspectate că ar fi depus mărturii false în instanţă în favoarea fostului premier italian. Pe listă figurează un fost consilier politic al lui Berlusconi, Valentino Valentini, deputata partidului Poporul Libertăţii (PdL) Maria Rosaria Rossi, eurodeputata Licia Ronzulli şi jurnalistul Carlo Rossella. Printre persoanele suspectate de mărturie falsă sunt şi două românce apropiate ale lui Berlusconi – Ioana Vișan şi Ioana Claudia A.

Potrivit procuraturii, în reşedintele lui Berlusconi se petreceau lucruri „medievale, incredibile şi discutabile din punct de vedere moral”, „o violenţă oribilă împotriva femeilor”, considerate în prezent repugnante. Anchetatorii l-au menţionat pe Emilio Fede, jurnalist la Mediaset, grupul aflat în proprietatea magnatului Berlusconi, drept omul care „aducea aceste fete sultanului” pentru a-şi completa „haremul”.

Româncele nu au lipsit din anturajul politicianului

În 2012, românca Ioana Vişan a declarat în instanţă că avea de patru ani o relaţie „bazată pe sentimente” cu fostul premier italian Silvio Berlusconi. Românca în vârstă de 26 de ani a fost audiată de mai multe ori ca martoră în procesul în care Silvio Berlusconi a fost găsit vinovat că a întreţinut relaţii intime cu adolescenta de origine marocană Karima El Mahroug, numită de presă „Ruby”. Întrebată în instanţă despre relaţia cu Berlusconi şi despre petrecerile din vilele acestuia, Ioana Vişan a răspuns, în iunie 2012: „Relaţiile mele ţin de intimitatea mea”.

Presa italiană a relatat în mai multe rânduri că dama de companie româncă a fost invitată constant la petrecerile fostului premier italian. Presa italiană nu oferă însă detalii despre cealaltă româncă, Ioana Claudia A.

Sicliano, care l-a acuzat pe Berlusconi de mituire a martorilor, a asigurat că tinerele „îl întreţineau şi petreceau o parte din noapte cu el”, fapte care au fost cristalizate drept activitate de „consolidare a sistemului de prostituţie”.

„Primul ministru în exerciţiu obişnuia să-şi însufleţească petrecerile primind în casă grupuri de odalisce, sclave plătite”, notează procuroarea adjunctă Tiziana Siciliano în actul de acuzaţie, precizând că „aceste fapte sunt deja de domeniul trecutului, independent de estimările noastre”.

Berlusconi era acuzat că l-a plătit pe pianistul Danilo Mariani să mintă într-un proces în care era acuzat că a plătit pentru relații intime cu dansatoarea marocană de club de noapte Karima El Mahroug, în vârstă de 17 ani, mai cunoscută în Italia sub numele ei de scenă, Ruby the Heartstealer.

Berlusconi, cel ce a fost de trei ori prim-ministru al Italiei, care a depăşit boala COVID-19 în 2020 şi a fost spitalizat în diferite ocazii în ultimele trei luni pentru diferite afecţiuni, printre care şi cele cardiace, nu a fost prezent la proces, invocând probleme de sănătate.

După ce Patrizia D’Addario a mărturisit că a primit bani pentru favorurile intime oferite premierului, acum o altă tânără iese la rampă. Barbara Montereale (foto) a declarat în presa italiană ca a primit un plic cu 10.000 de euro, de la însuși Berlusconi. Ea a ținut să precizeze însă că nu a întreținut relații intime cu acesta.

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost achitat de acuzaţia că ar fi mituit un martor într-un dosar din 2013 în care era acuzat că a întreţinut relaţii intime cu o minoră, o veste bună pentru politicianul în vârstă de 85 de ani care a avut probleme de sănătate în ultima perioadă.

Patrizia D’Addario

Patrizia D’Addario

Cazierul judiciar al lui Berlusconi este plin

La un alt proces, „Mediaset“,  mogulul media a fost condamnat iniţial la patru ani de închisoare, pentru evaziune fiscală în valoare de 360 de milioane de dolari. Trei ani de pedeapsă au fost însă anulaţi de amnistia decisă de premierul de stânga Romano Prodi în 2006, pentru a reduce numărul de deţinuţi din închisorile pline peste capacitate. Sentinţa, în instanţă secundară, a confirmat pedeapsa de patru ani de privare de libertate şi excludere timp de cinci ani din viaţa publică. Sentinţa cu adevărat importantă va fi dată însă de Curtea de Casaţie de la Roma, cea mai înaltă instanţă italiană, care se ocupă în prezent de acest proces.

Un tribunal milanez l-a condamnat la începutul lui martie 2013 în cadrul procesului „Unipol“ la un an de închisoare. Se pare că Berlusconi a dezvăluit într-unul din ziarele sale că politicianul de stânga Piero Fassino l-ar fi sfătuit pe fostul şef al societăţii de asigurări Unipol, Giovanni Consorte, să cumpere o bancă. A fost vorba de un act ilegal de insider trading şi Berlusconi a aflat despre el în urma unor înregistrări telefonice. Compania Unipol era apropiată stângii italiene iar Giovanni Consorte era rivalul cel mai puternic al lui Berlusconi la alegerile parlamentare din 2006. Procuratura l-a acuzat pe fostul premier că a dorit prin publicarea acestor informaţii să producă daune de imagine opoziţiei.

Mituirea unor funcţionari publici, evaziune fiscală, finanţare ilegală a unui partid – sunt acuzaţii aduse fostului prim-ministru italian, de care acesta a reuşit mereu să scape. Ca premier, Silvio Berlusconi a adoptat legi de imunitate care au împiedicat judecarea sa în timpul mandatului sau care au eliminat anumite infracţiuni din codul penal. Procuratura italiană îl anchetează în prezent într-un nou caz pe Berlusconi, sub acuzaţiile de corupţie şi finanţare ilegală a unei formaţiuni politice.