Regina muzicii lăutărești, adulată atât în țară cât și peste hotare, Romica Puceanu a fost considerată de mezinul dictatorilor Ceaușescu drept a doua mamă. Atât de mult o admira Nicu Ceaușescu pe artistă, încât o chema special la Sibiu să o asculte cum cântă.
40 de discuri a realizat Romica Puceanu în cariera sa. Romica Puceanu a rupt toate barierele, și-a făcut un renume şi în ţară, dar şi peste hotare, din SUA până-n Japonia. Foarte apreciată în America, a avut ocazia să și rămână acolo, însă dorul de țară nu i-a dat pace și, pentru a nu se îmbolnăvi, a revenit pe pământul natal.
„Ceea ce cânt eu nu-i o pătură de muzică ţigănească. Pătura mea de muzică e boierească, muzică de pahar lăutărească”, spunea Romica despre stilul ei muzical.
A doua mamă a lui Nicuşor
La fel ca toți românii, și comuniştii ascultau muzică lăutărească. Petrecerile lor erau animate de lăutari, chiar dacă înregistrările şi difuzarea cântecelor de mahala la scară largă erau controlate de cenzură. Romica Puceanu a cântat şi la adunările cuplului de dictatori, însă Ceaușetii o preferau mai mult pe Ioana Radu.
Romica era preferata lui Nicu Ceauşescu, mezinul familiei de dictatori. El nu participa la petrecerile nomenclaturii, ci îşi făcea propriile chermeze, la Sibiu, unde era prim-secretar al PCR. Mare amator de muzică lăutărească, Nicușor o chema pe Roica Puceanu special pentru el. „Pe Romica o chema la Sibiu ca să-i cânte“, confirma şi Gabi Luncă, într-un interviu.
O aprecia atât de mult, încât îi spunea mamă, se arată în volumul „Floarea rromă: 55 de exponenţi rromi din România, decedaţi după 1989“. Și George Udilă, unul dintre cei mai apreciaţi instrumentişti de muzică lăutărească și folclor din România, susține același lucru: „Am fost la restaurant, la Doina, ani de zile, cu o orchestră extraordinară, inclusiv cu maestrul Toni Iordache. Romica ne ţinea acolo şi de ea depindea tot, că era mama lui Nicuşor Ceauşescu a doua. Aşa îi spunea: mama mea doi. ”.
„Lui Nicu îi plăcea muzica lăutărească, de pușcărie”
Că era mare amator de muzică lăutărească tânărul Ceauşescu a amintit și regretatul Nelu Ploieșteanu, într-o emisiune tv. „Am cântat la toţi preşedinţii, cu excepţia lui Constantinescu. Am cântat cu Romica Puceanu, Maria Dragomiroiu … Şi venea Nicu Ceauşescu. Nu era un om aşa de rău. (…) Lui Nicu îi plăcea muzică lăutărească, de puşcărie. Pe mine mă punea să-i cânt «Căpitane de judeţ», «La Chilia-n port», pentru că erau nişte cântece interzise“.