Arestarea lui Navalnîi nu a venit din senin, nu a fost o întâmplare. Politicianul rus a fost încătușat după ce a fost otrăvit și apoi internat de urgenţă la Omsk, Siberia, înainte de a fi evacuat spre Berlin după dispute îndelungate între susţinătorii săi şi medicii ruşi.
Mai exact, Navalnîi a fost arestat în seara zilei de 17 ianuarie la revenirea în Rusia, pe un aeroport moscovit.
Într-un interviu acordat rețelei americane NBC News, liderul de la Kremlin a spus că nu poate garanta că Navalnîi, care execută o pedeapsă de aproape trei ani de închisoare, va ieși viu din detenție, transmite The Guardian.
„În țara asta aceste decizii nu sunt luate de președinte. În ceea ce privește persoana pe care ați menționat-o, i se vor aplica aceleași măsuri, nu mai rele decât oricui altcuiva care se află în închisoare.”
Putin a evitat să rostească numelui lui Navalnîi, referindu-se la el cu apelativul „acea persoană”.
Legat de starea de sănătate a lui Navalnîi, președintele rus speră ca serviciile medicale din închisoare să își facă treaba „corect”: „Să fiu sincer, nu am mai vizitat astfel de locuri de mult timp”.
Vladimir Putin a abordat și problema atacurilor cibernetice asupra unor obiective americane. Liderul de la Kremlin a negat vehement orice legătură cu Rusia.
Jurnalistul american Keir Simmons a spus că pe parcursul interviului, Vladimir Putin a evitat să răspundă concret la întrebările legate de drepturile omului.
„Nu îți place răspunsul meu, așa că mă întrerupi. Acest lucru este inadecvat”, i-a răspuns Putin jurnalistului.