Social

Viața bate filmul! Povestea tinerei care cere să fie despăgubită, după ce a fost schimbată la naștere

Viața bate filmul! Povestea tinerei care cere să fie despăgubită, după ce a fost schimbată la naștere

Tânăra care cere acum să fie despăgubită de Ministerul Sănătății s-a născut în 2002 la spitalul San Millán din Logroño.

Greutatea redusă, de doar 2.290 de grame, a făcut-o să fie transferată în camera incubatoarelor. Lângă pătuțul ei se afla un alt bebeluș, o fată care se născuse cu cinci ore înaintea ei, tot cu o greutate redusă, în cazul ei 2.270 de grame. Nu știau atunci că neglijența avea să le schimbe atât viața. Eroarea umană a făcut ca acestea să fie schimbate. Deci amândoi copiii au fost crescuți de o familie greșită.

În această poveste nu există câștigători și învinși, pentru că toată lumea a pierdut ceva din neglijență. Cu toate acestea, există cei care au pierdut mai mult decât alții. Acesta este cazul tinerei care depune acum procesul. A trebuit să ducă o viață mai grea.

Sub tutela bunicii sale de când avea un an

În 2003, la doar un an, era scufundată într-o situație riscantă și a trebuit să rămână sub tutela presupusei sale bunici materne. În 2017, când avea 15 ani, „bunica” ei a intentat un proces alimentar împotriva celui care credea că este tatăl fetiței. El a refuzat să plătească orice sumă susținând că fata nu este fiica sa.

Confruntat cu această situație, magistratul titular al Tribunalului de Primă Instanță din Logroño a dispus să fie supus unui test ADN care, în mod surprinzător, a confirmat că nu este tatăl biologic. La scurt timp, și printr-un alt test ADN, a descoperit același lucru și despre femeia care se presupunea că îi este mamă.

În 2018 a cerut de la Ministerul Sănătății „investigarea și identificarea fără echivoc a părinților săi biologici”.

O anchetă internă a fost deschisă de la Health și s-a ajuns la concluzia că eroarea fatală ar fi provenit din camera incubatorului atunci când s-a decis ca fetele să meargă la pătuțuri. Ambii bebeluși ocupau pătuțuri alăturate, se născuseră cu greutate redusă și aveau grupe sanguine compatibile cu cele ale mamelor lor respective.

Nu și-a întânit niciodată cu mama biologică

În cursul acestei investigații, tânăra reclamantă a fost informată că nu se va întâlni niciodată cu cea pe care toate dovezile o indică drept mamă biologică pentru că a murit în 2018. În prezent, ea așteaptă să cunoască rezultatele testului ADN al tatălui biologic, care nu s-a opus supunerii la un test care a fost trimis la Institutul Național de Toxicologie în ianuarie 2021.

Până când nu se cunoaște rezultatul analizei ADN, procesul este oprit. Dar avocații tinerei au solicitat deja să fie despăgubită cu 3.005.060,52 euro drept răspundere pentru daune morale. În propunerea de rezoluție a Ministerului Sănătății, se oferă 215.000 de euro, dar susțin că are obligația de a susține situația actuală, deoarece nu există o relație de cauzalitate între acțiunile administrației regionale și situația persoanei afectate, care nu este Este un fapt ilegal.

Răspunsul Ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății, Sara Alba, a liniștit populația asigurând că un astfel de caz nu ar putea fi repetat astăzi deoarece, așa cum a explicat ea, „sistemele de identificare s-au schimbat mult din 2002, acum sunt mai sigure și mai fiabile”. Astfel, ea a detaliat că acum, printre altele, se folosește o analiză a sângelui din cordonul ombilical al fiecărui bebeluș pentru a-l identifica.

În ceea ce privește procesul, ea a insistat că „acest guvern se concentrează pe soluționarea a ceva ce s-a întâmplat acum două decenii” și s-a pus „la dispoziția familiilor”.