Această veste vine pentru pensionarii care aparțin sistemului de pensii privat, Pilonul II. Potrivit unui raport privind evoluția sistemului de pensii private în anul 2022, 7,9 milioane de participanți au virat aproape 1 miliard de lei în fiecare lună a an ului trecut.
Anul trecut a crescut numărul celor care contribuie lunar la pensia obligatorie administrată privat, de la 7,79 la 7,96 milioane de persoane. Cei 170.000 de români care au aderat la Pilonul II în 2022 au făcut ca suma totală strânsă până acum în conturile celor șapte fonduri de pensii să urce până la 96,46 miliarde de lei la finele anului trecut. Creșterea este de peste 8%, însă trebuie să ținem cont de faptul că 2022 a fost primul an din cei 14 de activitate în care administratorii Pilonului II au avut un randament negativ: minus 3,4%, față de plus 6% în 2021. Trebuie spus că administratorii fondurilor nu sunt obligați să obțină un profit minim, ca în alte țări, potrivit RomâniaTv.
Contribuția medie variază și de la un județ la altul. Cum era de așteptat, topul este condus de București, cu 316 lei pe lună, urmat la distanță mică de Cluj, cu 313 lei și Timiș, cu 278 de lei. Iar cele mai mici contribuții lunare sunt în județele Harghita, Bistrița-Năsăud și Vrancea, cu mai puțin de 200 de lei. Cel mai mare cont are o valoare de 1,62 milioane lei, iar cel mai mic are o valoare de 1 leu. Totodată, peste 20% dintre participanți dețin active sub valoarea de 998 lei.
2022, anul pensiilor private
Activele gestionate de fondurile de pensii administrate privat(Pilonul II), unde cotizează obligatoriu peste 7,9 milioane de români, au depășit pragul de 100 de miliarde de lei. La finalul lunii ianuarie, activele ajungeau la 100, 17 miliarde de lei, trase înainte mai ales de creșterea valorii acțiunilor listate la BVB, în condițiile în care în jur de 25% din portofoliile fondurilor sunt plasate în acțiuni.
Indicii bursei BVB au prezentat evoluții pozitive (1 lună), cu excepția indicelui BET-FI (-1,06%). Creșterile înregistrate au fost cuprinse între +3,77% (indicele BETPlus) și +7,26% (indicele BETAeRO), arată o analiză a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Investițiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 90% în active românești, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor românești sunt reprezentate de titluri de stat sau acțiuni listate la BVB. În acest context, evoluția activelor gestionate de administratorii de pensii private este legată de evoluția bursieră. Iar datele raportate de BVB pentru ianuarie arată că revenirea fondurilor de pensii nu este deloc întâmplătoare.