Economic

Vești proaste pentru românii datori la bănci! FMI vrea majorarea dobânzilor

bani cash numerar sursă foto: economedia
sursă foto: economedia

În timp ce Uniunea Europeană depune toate eforturile pentru a controla inflația, Fondul Monetar Internațional a comentat presupusele corecții „dezordonate” ale prețurilor locuințelor europene.

În cele mai recente previziuni economice regionale pentru Europa, Fondul Monetar Internațional a afirmat că, deși unele sectoare imobiliare se confruntă cu o corecție descendentă, acest declin s-ar putea de fapt îmbunătăți dacă băncile vor crește ratele dobânzilor.

Inflația continuă să crească

„Corecții dezordonate pe piețele imobiliare ar putea avea loc chiar dacă sunt evitate dificultăți financiare mai ample. O corecție a pieței imobiliare este deja în curs de desfășurare în unele țări europene, de exemplu, în Republica Cehă, Danemarca, precum și în Suedia, unde prețurile locuințelor au scăzut cu peste 6% în 2022. Scăderea prețurilor locuințelor s-ar putea accelera dacă piețele reevaluează riscurile de inflație și dacă condițiile financiare se înăspresc mai mult decât se așteaptă. Aceste scăderi ale prețurilor ar avea efecte negative asupra bilanțurilor gospodăriilor și băncilor”, au precizat reprezentanți ai FMI.

Pe măsură ce ratele dobânzilor sunt majorate de către băncile centrale pentru a combate inflația, ratele ipotecare ar putea, de asemenea, să crească. Din păcate, proprietarii de credite ipotecare ar putea să nu-și poată rambursa împrumuturile, deoarece ar putea avea mai puține venituri disponibile pentru a le acoperi. Acest lucru are un impact în cascadă, în sensul că și băncile vor întâmpina provocări ca urmare a funcționării într-un mediu de nereturnare a creditelor.

„Modelele empirice care fac legătura între prețurile locuințelor și factorii lor fundamentali indică o supraevaluare de 15-20% în majoritatea țărilor europene. Prin urmare, în condițiile în care ratele la creditele ipotecare sunt încă în creștere, iar veniturile reale sunt afectate de inflație, prețurile locuințelor au scăzut recent pe multe piețe”, au explicat reprezentanții FMI.

Potrivit cercetării Eurostat, prețurile locuințelor au scăzut pentru prima dată din 2015.  Prețurile locuințelor au scăzut cu 1,5% în întreaga UE în ultimele trei luni din 2022, comparativ cu cele trei luni anterioare.

„Problemele generale legate de prețurile locuințelor sunt generalizate, nu doar în țările cu datorii mari, și trebuie abordate cu supraveghere. Trebuie abordate cu teste de stres, trebuie supravegheate foarte atent”, a declarat Alfred Kammer, directorul departamentului european al FMI, pentru CNBC în Suedia.

FMI vrea majorarea dobânzilor

În același timp, au fost descoperite dificultăți suplimentare cu rata inflației. Analiștii Fondului Monetar Internațional consideră că inflația globală în zona euro ar putea fi în medie de 5,3% în acest an și de 2,9% anul viitor, ambele valori fiind mai mari decât limita de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE).

„BCE trebuie să crească ratele dobânzilor relativ devreme și trebuie să le mențină cel puțin până la jumătatea anului 1924. Ne așteptăm să revenim la ținta de inflație de 2% în cursul anului 2025”, a declarat Kammer pentru CNBC.

O creștere de 50 de puncte de bază tocmai a fost recomandată de unul dintre membrii Băncii Centrale Europene, care se va reuni săptămâna viitoare. Când BCE a majorat rata primară a dobânzii de la -0,5% la 0% în iulie 2022, a început să se miște în direcția corectă. În prezent, rata dobânzii cheie a BCE este stabilită la 3%. Potrivit celui mai recent sondaj privind inflația din zona euro, rata globală a scăzut de la 8,5% în februarie la 6,9% în martie. În același interval de timp, inflația de bază – care exclude prețurile la alimente și energie – a scăzut ușor.

„Este nevoie de o înăsprire suplimentară, iar atunci când a fost atinsă rata terminală, această rată terminală trebuie menținută pentru mai mult timp, deoarece inflația de bază este (…) ridicată și este foarte persistentă. Și nu este nimic mai rău decât să întrerupi un efort de combatere a inflației prea devreme sau să îl abandonezi prea devreme, deoarece dacă trebuie să o faci a doua oară, costurile pentru economie sunt mult mai mari”, a spus Kammer, citat de CNBC.