Actual

Vești proaste pentru oamenii legii. Salariile și vârsta de pensionare, pe masa Guvernului

Vești proaste pentru oamenii legii. Salariile și vârsta de pensionare, pe masa Guvernului

PNL-ul și USR-PLUS doresc reducerea și plafonarea pensiilor celor din MAI, iar reprezentanții UDMR vrea ca polițiștii să nu iasă la pensie mai devreme de 60 de ani. Aceștia din urmă spun că stresul oamenilor legii este echivalent cu cel al profesorilor, medicilor și învățătorilor.

În acest context, Kelemen Hunor nu concepe ca polițiștii să iasă la pensie la doar 45 de ani, susținând că acest lucru nu mai poate continua.

Vești proaste pentru oamenii legii. Salariile și vârsta de pensionare, pe masa Guvernului

„Dacă cineva îmi spune în ţara asta că este corect să fii pensionar la 45 de ani, doar că ai fost poliţist, atunci eu spun că nu există dreptate, la fel și în cazul magistraţilor. Eu nu spun că trebuie să stea până la 65 de ani sau până la 70 de ani poliţistul în intersecţie, nu despre acest lucru vorbim, dar nici nu se poate accepta că unii la 45 de ani sunt pensionari, după care se reangajează, de obicei la stat, iau şi pensia, iau şi un salariu bun. Deci, acest lucru trebuie discutat şi nu se îndreaptă împotriva nimănui. Nu e corect. Profesorul sau medicul sau învăţătorul nu e stresat? Şi lucrează până la 65 de ani. Trebuie să recunoaştem că, da, e vorba despre o nouă lege, mai echilibrată şi mai echitabilă”, a afirmat vicepremierul Kelemen Hunor.

 Scădere a pensiilor cu 30%

Cum justifică scădere a pensiilor cu 30%, deputatul Dumitru Coarnă, fost președinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

„Pe lângă declarația lui Kelemen Hunor despre vârsta de pensionare, a mai fost și cea a lui Iulian Bulai de la USR, care a spus că polițiștii și militarii vor fi trecuți pe contributivitate. Eu cred că este nevoie de o analiză tehnică, pentru că polițiștii și militarii nu sunt beneficiari de pensii speciale, ci de pensii de serviciu. În sistemul euroatlantic singurele categorii socio-profesionale care sunt beneficiare ale altor pensii decât cele bazate pe contributivitate sunt polițiștii și militarii. Iar teoria asta cu 45 de ani ieșit la pensie este greșită. Acea reglementare a fost abrogată prin Ordonanța 53 din 2018, iar din 2018 nu mai există posibilitatea ca polițistul să se pensioneze mai jos de 48 de ani. Și la 48 de ani se pot pensiona doar cei care au lucrat 26 de ani în condiții speciale, cei din zona operativă, crimă organizată, rutieră, ordine publică. Iar asta numai la cerere, însă, de regulă, oamenii rămân cam până la 55 de ani. Iar dacă se va introduce contributivitatea pentru polițiști asta înseamnă o reducere a pensiilor cu 30%. Ei au luat în calcul doar aspectul financiar, nu și cel al principiilor și al respectului față de profesia de polițist și militar. Dacă vor face aceste reglementări vor afecta în mod direct tot ceea ce înseamnă siguranță și apărare. Deficitul de personal se va accentua și avem aceeași abordare extrem de periculoasă din partea ministrului Lucian Bode, care nu înțelege sistemul și pe care îl manageriază catastrofal”, a menționat deputatul Dumitru Coarnă.

„Îi recomand domnului Hunor să lucreze vreo 26 de ani în stradă, zi de zi, indiferent de condițiile meteo. Și în Legea pensiilor există o întreagă listă de categorii profesionale care beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, tocmai din cauza condițiilor grele de muncă și a speranței reduse de viață. Dacă politicienii își imaginează că sistemul de apărare poate fi pus pe același plan și să-l compare în ceea ce privește condițiile de muncă cu cel al funcționarului public se înșeală. Și așa au plecat mii de polițiști din sistem, acum probabil că o să asistăm la alte mii de plecări, dar probabil că așa își doresc unii, să nu mai avem ordine și siguranță publică”, a precizat președintele SNPPC, Marius Ionescu, potrivit national.ro.