Economic

Vești pentru 4,2 milioane de români. Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță de 1.450 de lei

vouchere de vacanță sursa foto evz
Sursa foto: evz

Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, a declarat că proiectul de lege referitor la voucherele de vacanță pentru cei 4,2 milioane de români. Acordarea acestora are limina inechitatea și încurajează încheierea contractelor de muncă. Impactul acestor vouchere va fi asupra unor sectoare precum turism și HoReCa. Valoarea acestor voucher ear fi de 1.450 de lei pentru fiecare angajat annual.

„Această lege este necesară şi are multe beneficii: se elimină inechitatea între salariaţii din sistemul public şi cei peste 4,2 milioane de salariaţi din sistemul privat; se încurajează încheierea de contracte de muncă şi reduce presiunea fiscală, în condiţiile în care la noi costul fiscal pe angajat este de peste 40%, cel mai ridicat din UE; cel puţin două treimi din valoarea acestor vouchere se vor întoarce în economie; se impulsionează sectoare importante din economie, turismul şi HoReCa, dar şi alte industrii conexe”, a declarat Alina Gorghiu.

Ce au decis oficialii?

S-au inițiat deja discuțiile de către Comisia pentru antreprenoriat și turism din Senat cu mediul de afaceri, dar și cu operatorii din turism pe tema acordării voucherelor de vacanță angajaților din mediul privat.

Oficialii doresc ca prin această măsură să fie sprijinii atât angajații, dar și angajatorii. Totuși, actul normative ce va fi adoptat va trebui să reglementeze modul de acordare și de deducere a acestor cheltuieli pentru a stimula mediul de facaeri, conform romaniatv.net.

„Există studii, unul fiind elaborat de trei profesori ai Academiei de Studii Economice, care ne arată că la 1 leu investit într-un voucher de vacanţă se întorc în bugetul de stat 1,2 lei şi că, prin efectul acestei legi, se vor crea între 150.000 şi 200.000 de locuri de muncă noi şi că, pentru 1 leu infuzat în piaţă, printr-un voucher, valoarea nominală în PIB este de 1,51 lei”, a transmis Eugen Țapu Nazare, președinte al Comisiei pentru antreprenoriat și turism.

Aceste vouchere de vacanță pe care ar urma să le primească angajații din mediul privat vor putea fi utilizate doar pe teritoriul României. Totuși, trebuie menționat în acest caz că aceste vouchere nu sunt transmisibile și pot fi folosite doar de către beneficiarul lor în baza unui document de identitate.

Voucherele de vacanță pentru angajații de la stat

Angajații de la stat deja se bucură de mai mulți ani de primirea acestor vouchere de vacanță. Acestea sunt extrem de bine primite de către români deoarece salariile sunt destul de mici, iar acestea reprezintă un ajutor pentru achitarea vacanțelor.

,,2023 este al cincisprezecelea an în care pot fi emise vouchere de vacanţă în România, introduse iniţial prin Ordonanţa 8/2009, la iniţiativa Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).  Voucherele de vacanţă sunt prevăzute a fi acordate pentru angajaţii din domeniul public pentru o perioadă de 5 ani – 2022-2026 (conform OUG 131/2021). Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism consideră că voucherele de vacanţă au adus beneficii incontestabile pentru angajaţi, în primul rând, ca şi beneficii extra salariale. Întrucât salariile în România sunt încă sensibil mai mici decât în alte state ale Uniunii Europene, acest incentive pentru vacanţă este extrem de binevenit. Foarte mulţi profesori, de exemplu, nu mai plecaseră de mulţi ani în concedii la mare sau la munte, dar cu ajutorul voucherelor de vacanţă, au reuşit să ajungă în staţiuni turistice din Romania”, a declarat oficialii de la ANAT.