Această schimbare prevede digitalizarea tichetelor de masă și a celor de vacanță. În România însă, în prezent, tichetele sunt emise și în format fizic, sub formă de card, pe care beneficiarii îl folosesc pentru plățile la POS, dar și pentru plățile online.
„În alte state din regiune, biletele de valoare pot fi emise, la solicitarea angajatorului, care la rândul său se aliniază cerințelor care vin din partea beneficiarilor, doar în format virtual, fără să mai fie nevoie și de card fizic. De exemplu, din datele pe care le avem, în Polonia, beneficiarii pot accesa tichetele și prin intermediul unei platforme digitale, care emite nominal tichetele virtuale. Aceste bilete de valoare disponibile doar online sunt utilizate digital, prin intermediul unui portofel electronic, iar plățile sunt făcute cu ajutorul unui device precum telefonul mobil, ceasul inteligent sau, desigur, online”, spune Dana Sîntejudean, potrivit economica.net, preluat de RomâniaTv.
„În ceea ce privește adopția plăților digitale, sistemul de tichete local s-a aliniat, pe de o parte, trendului existent și în alte industrii, cum ar fi cel bancar, iar pe de altă parte tendințelor din alte state. Dezvoltarea plăților electronice a determinat beneficiarii de tichete să prefere tot mai mult varianta electronică și chiar virtuală a acestora – beneficiarii s-au îndreptat și către plata contactless cu un gadget, fără să mai utilizeze cardul fizic. Acest lucru înseamnă că plățile digitale sunt adoptate rapid de angajații români care primesc beneficii extrasalariale sub formă de tichete”, declară vicepreședintele APET.
Este posibilă digitalizarea în România?
Spre deosebire de România, în alte state, inclusiv în Europa de Vest, tichetele sunt emise în format virtual la cerere, fiind astfel disponibile doar online dacă utilizatorii își doresc acest lucru, fără să mai fie generat și cardul fizic. Pentru a putea face acest lucru și în România este nevoie de o modificare legislativă, astfel încât să nu mai existe obligativitatea emiterii și în format fizic a tichetelor.
În momentul de față pentru România digitalizarea acestor tichete este un efort considerabil. „În prezent, legislația specifică faptul că pentru biletele de valoare trebuie emis suportul fizic, motiv pentru care acestea sunt oferite beneficiarilor obligatoriu împreună cu un card (plastic). De curând însă a fost depusă în Parlament o propunere legislativă care prevede reglementarea modului în care pot fi emise tichetele în România astfel încât să includă posibilitatea acordării biletelor de valoare și în format virtual. Acestea ar putea fi folosite prin înrolarea cardului pe un dispozitiv mobil, așa cum se întâmplă în prezent cu cardurile virtuale oferite de bănci, mai ales că infrastructura digitală din România s-a dezvoltat în ultimii ani în așa fel încât consumatorii pot alege dintr-o varietate de portofele digitale, precum Apple Pay sau Google Pay” mai adaugă reprezentatul APET.