Social

Vești bune pentru toți angajații români! 2024 aduce 1.450 lei fiecărui salariat

creste-valoarea-voucherelor-vacanta
Credit imsgine: DobrogeaTV

Bugetarii pot să răsufle ușurați: voucherele de vacanță rămân în vigoare cel puțin până la finalul anului 2026. În plus, de la 1 ianuarie 2024, angajații din sectorul privat vor primi și ei din partea statului aceste tichete valorice de 1.450 lei/an. Deși oficialii se tem de o posibilă gaură în buget în urma acestei inițiative, proiectul, care se află acum în dezbatere publică, este susținut de faptul că ar stimula turismul românesc.

Prelungirea acordării de vouchere de vacanță până spre 2027 se află pe ordinea de zi a ședinței care se desfășoară astăzi în Senat. Deocamdată, hotărârea vizează numai persoanele care lucrează la instituții de stat. Începând din 2024 însă, acest amendament al ordonanței de urgență privind tichetele de vacanță s-ar putea aplica și privaților.

Vouchere de vacanță la privat?

În momentul de față, angajatorii pot acorda angajaților tichete valorice destinate unor excursii și vacanțe. Din 2024, însă, aceste costuri ar putea fi suportate de stat. Chiar dacă oferirea acestor bani, în mod invariabil 1.450 de lei pe an, rămâne la latitudinea angajatorului, el nu va mai fi dezavantajat financiar de acordarea ajutorului extrasalarial. Un scop avut în vedere de inițiatorii acestui proiect de lege este și sprijinirea turismului românesc și a industriei HoReCa, afectată puternic de perioada pandemică.

În acest sens, tuchetele pot fi folosite doar între granițele țării. Speranța proponenților este aceea că se vor și crea multe noi locuri de muncă, drept urmare a acestei inițiative. De asemenea, ar putea să apară noi afaceri din industria ospitalității. În acest fel, cheltuielile bugetare ar fi cel puțin parțial acoperite.

Ce urmează pentru salariații români?

Actul normativ care se află în momentul de față în dezbatere publică la nivelul camerei Senatului stipulează următoarele, conform datelor oferite de Fanatik:

„Începând de la 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial (…) toți angajatorii, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, adică vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”.

În afara acestui proiect, cel care a fost anunțat în martie 2023 și conform cărora și privații ar primi aceste vouchere se află actualmente în dezbatere publică. În cazul în care el se aprobă, jurnaliștii au făcut un calcul estimativ, conform căruia s-ar cheltui 6,09 miliarde lei din bugetul statului pentru implementarea lui.