Oricine nu a reușit încă să își recupereze banii din taxa auto veche poate face acest lucru printr-o cerere simplă adresată Fiscului.
Cei care nu au reușit să își recupereze taxele auto anterioare prin metoda din 2017 vor putea face acest lucru pe cale administrativă în cadrul unui nou sistem care a intrat în vigoare în vara anului 2022, și va fi valabil până în 2027.
În ciuda faptului că sistemul există de mai bine de nouă luni, nimeni nu a solicitat până în prezent să își primească banii înapoi, deoarece nu existau orientări metodologice pentru a-l pune în aplicare.
Ce taxe pot fi recuperate
Problema a fost însă rezolvată luni, 24 aprilie, când au fost formalizate reglementările și au fost publicate modelele de acte necesare pentru recuperarea taxelor auto anterioare.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a luat decizia că este nevoie de un nou mecanism, motivând că termenul de un an prevăzut de sistemul anterior, în 2017, pentru recuperarea banilor, era prea scurt.
Următoarele taxe auto anterioare sunt destinate a fi recuperate în cadrul noului mecanism:
-taxa unică pe autoturisme și alte autovehicule (așa cum era specificat în codul fiscal anterior)
-taxele de poluare pentru autovehicule (conform OUG 50/2008)
-taxa pentru emisiile poluante ale autovehiculelor (conform Legii 9/2012)
-taxa de timbru de mediu pentru autovehicule (conform OUG 9/2013).
După OUG 93/2022, noul mecanism va fi în vigoare timp de cinci ani, sau până la 29 iunie 2027.
Fiscul trebuie să primească o cerere din partea tuturor celor care doresc restituirea taxei auto, împreună cu dobânzile acumulate în perioada dintre momentul în care taxa a fost colectată și cel în care a fost rambursată.
Cu alte cuvinte, persoanele care sunt interesate pot depune acum o cerere la guvern pentru rambursarea taxei auto anterioare.
Cererea trebuie să conțină o serie de date, inclusiv contul bancar în care urmează să se ramburseze banii, precum și informații despre plătitor și datele de identitate ale vehiculului, inclusiv marca, tipul/varianta, numărul de înmatriculare și numărul de identificare.
În mod excepțional, solicitarea trebuie să conțină numărul de înmatriculare al vehiculului în momentul plății, dacă nu a fost efectuată nicio înmatriculare sau transcriere a proprietății.
Pe de altă parte, proprietarii de autoturisme achiziționate prin sistemul de leasing vor face o cerere de rambursare numai după ce contractul de leasing a fost finalizat, dacă taxa a fost plătită de firma de leasing.
Pe baza numărului de identificare al autoturismului/vehiculului, a CNP-ului sau UUI-ului contribuabilului, precum și a celorlalte informații furnizate în cerere, autoritatea fiscală competentă va valida plata efectuată de contribuabil.
În cât timp se dau banii înapoi
Potrivit avocatnet.ro, cererile trebuie procesate în termen de 45 de zile de la înregistrare, moment în care solicitanții vor fi informați, iar fondurile vor fi trimise în conturile bancare pe care le-au specificat la depunerea cererilor.
Contribuabilul va fi rugat să furnizeze informațiile și documentele necesare pentru soluționarea cererii, în termen de cel mult 60 de zile, dacă autoritățile fiscale nu pot stabili cu certitudine datele necesare pentru soluționarea cererii. Cererea de rambursare va fi respinsă de către autoritățile fiscale dacă nu se furnizează mai multe informații.
Biroul fiscal central competent va stabili dobânda datorată contribuabilului în termen de 15 zile de la data rambursării după restituirea impozitului.
Suma de rambursat se înmulțește cu numărul de zile dintre data la care a fost colectat impozitul și ziua în care acesta a fost efectiv rambursat, plus o rată a dobânzii de 0,02% pe zi.