Într-o națiune europeană se oferă o vacanță în plus pentru femeile care au simptome severe de menstruație. Propunerea a fost făcută în luna februarie a acestui an de Irene Montero, ministrul egalității de gen din Spania. Femeile au acum dreptul de a rămâne acasă dacă se confruntă cu simptome premenstruale și menstruale severe.
Deși și alte națiuni au legi comparabile cu aceasta, niciuna nu are o structură legislativă atât de lucidă ca cea din Spania. În plus, legile care reglementează sănătatea sexuală și reproductivă în majoritatea națiunilor prevăd o restricție de timp pentru concediile de odihnă, dar nu și în Spania.
Ce prevede legea?
Zilele libere pentru sindromul premenstrual și ciclul premenstrual sunt doar câteva dintre legile pe care le-a propus ministrul pentru egalitatea de gen. Simplificarea avortului la cerere și permiterea terapiilor hormonale și a schimbărilor de sex pentru persoanele transgender sunt alte două subiecte abordate. Cu toate acestea, Irene Montero s-a concentrat mai ales asupra zilelor libere din cauza menstruației și a precizat că adoptarea măsurii a fost o „zi istorică pentru progresul drepturilor feministe”.
La fel ca și în cazul altor zile de concediu medical, femeile aflate la menstruație sunt eligibile pentru concediu cu o notă medicală care să ateste simptomele lor. Este important de reținut că, pentru multe femei, sindromul premenstrual – care poate dura ocazional până la menstruație – poate provoca dureri atroce, disconfort gastrointestinal, emoții nervoase și melancolice, gânduri intruzive și lipsă de energie. Antidepresivele sunt recomandate de medici pentru a aborda efectele severe ale sindromului la anumite paciente. Cu toate acestea, necesitatea legală se aplică tuturor femeilor cu menstruație care ar putea simți disconfort ca urmare a acestei funcții naturale.
Există legi comparabile?
Adevărul scrie că o serie de națiuni asiatice sunt conștiente de provocările pe care le pot întâmpina femeile în timpul menstruației. Totuși, aceste legislații și cea care a intrat recent în vigoare în Spania diferă foarte mult una de cealaltă. De exemplu, în Taiwan, o femeie care are simptome severe de menstruație are voie să stea acasă timp de până la trei zile, dar va fi plătită doar cu 50% din salariul ei obișnuit în această perioadă. În Coreea de Sud, dreptul unei femei la concediu pentru menstruație este limitat la o zi pe lună. Legislația este ambiguă, astfel că angajatorii sunt liberi să rețină plata pentru ziua respectivă. În schimb, în Spania, cheltuielile sunt în mod incontestabil plătite de guvern. Durata concediului, care nu are o durată stabilită, este determinată de cât de grave sunt simptomele angajatei.