Monica Anisie, Ministrul Educației, a anunţat că începând de luni, 16 noiembrie, are loc distribuirea unui număr impresionant de noi tablete către elevi. Inspectoratele școlare și autoritățile locale au depus proiecte în valoare de 184 de milioane de euro, în condițiile în care bugetul inițial pentru tablete era de 150 de milioane de euro.
În urmă cu aproximativ o săptămână, Ministrul Educației, anunța depășirea bugetului alocat pentru achiziția tabletelor necesare desfășărării cursurilor online la elevi. Un număr de 100.000 de tablete, vor fi distribuite începând cu data de 16 noiembrie:
„În toată această perioadă, pe lângă achiziţiile pe care Ministerul Educaţiei le-a realizat prin ONAC, (…) şi autorităţile publice locale s-au implicat şi avem proiecte depuse la Ministerul Fondurilor Europene pentru a deconta banii pe care i-au cheltuit primarii în momentul în care au achiziţionat dispozitive electronice pentru elevi. Deci s-a îmbunătăţit considerabil situaţia de la momentul la care am început anul şcolar. Până la finalul acestei săptămâni vor fi livrate toate cele 82.000 de tablete care au fost achiziţionate de către Ministerul Educaţiei (…) De asemenea, de luni începe distribuţia pentru lotul al doilea, vorbim despre 108.800 de tablete”, a declarat Monica Anisie.
Cu toate că vorbim despre un număr mare de tablete ce vor fi distribuite, ministrul transmite un mesaj de mulțumire inspectorilor școlari, și îi îndeamnă să actualizeze constant inventarul pentru a fi la curent cu nevoile elevilor:
„Inspectoratele școlare și autoritățile publice locale s-au mobilizat extraordinar în această perioadă pentru accesarea fondurilor europene (150 de milioane de euro), în vederea achiziției de tablete, laptopuri, table inteligente pentru dotarea unităților de învățământ din România. În trei zile, de la momentul deschiderii apelului, s-a depus, peste bugetul alocat, un număr de 193 de proiecte, în valoare de 184 de milioane de euro. Cu toate acestea, vreau să anunț inspectoratele și autoritățile publice locale care nu au depus încă proiectele că apelul rămâne deschis până pe 2 februarie! Voi avea zilele acestea o întâlnire cu domnul ministru al fondurilor europene, Marcel Ioan Boloș, pentru a găsi soluții în vederea suplimentării bugetului.”, într-un mesaj scris pe pagina personală de Facebook pe 4 noiembrie.
Școala online, un experiment reușit?
În ceea ce privește desfășurarea școalii online, aceasta ne asigură că s-au luat măsuri drastice în anumite zone împotriva profesorilor care au refuzat să predea elevilor online:
„La Inspectoratul Şcolar al judeţului Vrancea au fost puse în discuţie anumite cadre didactice. S-a realizat o comisie de disciplină şi au fost sancţionate cadre didactice (…), nu şi-au efectuat orele respective. În judeţul Dâmboviţa deja a fost desfăcut contractul muncă al unei doamne care nu a acceptat să participe la activităţile didactice desfăşurate în online. S-au luat măsuri, se iau măsuri în continuare”, a spus ministrul.
Monica Anisie reafirmă sprijinul constant oferit profesorilor pentru a putea desfășura în cele mai bune condiții, programa școlară.