Economic

Vești bune pentru constructori! Guvernul a scurtat perioada de emitere a autorizațiilor

constructii
Sursa foto: economedia

Noul proiect de lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului şi Construcţiilor aprobat săptămâna aceasta de guvern, prevede că emiterea de autorizaţii de construire va putea fi realizată mai rapid şi cu mai puţine aprobări.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice, susține că noul proiect de lege reprezintă cel mai important act normativ în construcţii din ultimii 20 de ani. Potrivit ministrului DAPL, actul normativ crește eficiența şi simplifică procesele de avizare, autorizare şi monitorizare în domeniile urbanismului, amenajării teritoriului şi construcţiilor.

Conform sursei citate, noul cod prevede termene de avizare a documentaţiilor de urbanism şi de autorizare a lucrărilor de construire substanția reduse, de până la 65 de zile. Modificările introduse prevăd reducerea termenelor de aprobare a PUG-urilor şi PUZ-urilor și a celor de elaborare a studiilor de fezabilitate. Totodată, proiectul mai are în plan dezvoltarea unei platforme digitale naţionale pentru emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor şi a autorizaţiilor de construire, prin ghişeul unic naţional al construcţiilor. Măsura va permite eliminarea suprapunerilor sau contradicţiilor între bazele de date, strategii de dezvoltare, master-planuri ale diferitelor instituţii etc.

Registru informatic naţional al clădirilor

Proiectul mai prevede crearea unui Registru informatic naţional al clădirilor, care va colecta date despre toate construcţiile autorizate, publice sau private, inclusiv informații privind riscul seismic al clădirilor.

„Sistematizarea legislaţiei şi fundamentarea unor noi concepte, sub forma unui cadru legislativ complex, coerent şi stabil, vor conduce la îmbunătăţirea calităţii mediului construit, asigurarea dreptului constituţional la un mediu sănătos, echilibru între interesul general şi cel individual, dezvoltare echilibrată şi sustenabilă, stabilitatea şi predictibilitatea mediului investiţional şi, implicit, competitivitate economică”, se arată în comunicatul Ministerului Dezvoltării.

Sistem de certificare a firmelor de construcții

Codul introduce obligația unei autorizaţii de regularizare pentru descurajarea lucrărilor fără autorizaţie de construire. Obligația impune respectarea tuturor normelor aplicabile construcțiilor, precum şi avizarea documentaţiei. Nou proiect mai prevede că, pentru asigurarea calităţi lucrărilor prestate, se va introduce un sistem de certificare a firmelor de construcţii. Sistemul va fi utilizat și în selectarea companiilor care pot participa la licitaţiile, în funcție de modul în care respectă cerinţele tehnice şi administrative necesare.

Proiectul prevede şi introducerea unei taxe de echipare edilitară pentru dezvoltările mari, plătită către bugetul local, cu destinaţii clar definită pentru infrastructură edilitară, rutieră, sanitară, educaţională. „Astfel, nu vom mai avea cartiere întregi construite haotic, fără asigurarea infrastructurii edilitare şi rutiere sau fără cabinete medicale, creşe, grădiniţe şi şcoli – funcţiuni esenţiale pentru o locuire sănătoasă şi echilibrată, iar părinţii nu vor mai fi nevoiţi să străbată zeci de kilometri pentru a-şi duce copiii la o unitate de învăţământ”, a precizat ministrul Cseke Attila, citat de Hotnews.