Actual Lifestyle

Vești bune! În Europa, prețurile gazelor au început noul an în scădere. La ce trebuie să se aștepte cetățenii în continuare

Gaze,
capital.ro

În luna decembrie 2022, prețul gazului european a scăzut cu 47%, atingând cel mai mic nivel de dinainte de războiul din Ucraina.

La nivel european, vremea caldă a determinat o scădere a cerererii de gaze, care implicit a condus la scăderea prețurilor acestora.

Astfel, contractele futures de referinţă au scăzut cu până la 7,9%, ajungând la cel mai scăzut nivel din 21 februarie 2022, prelungind trei săptămâni de scăderi nete.

În continuare, în următoarele două săptămâni, prognozele meteorologice indică temperaturi peste normele sezoniere pentru cea mai mare parte a regiunii, ceea ce va ajuta Europa să evite epuizarea timpurie a stocurilor.

Europa „ajutată” și de temperaturile mai blânde

În 2023, piața gazelor europene începe să fie mai puțin stresată, după un an de volatilitate extremă, în care costurile energiei au atins niveluri record pe fondul războiului dintre Rusia şi Ucraina.

În decembrie 2022, preţul gazelor a scăzut cu aproximativ 47%, deoarece Europa a reușit să înlocuiască o mare parte din fluxurile limitate ale Rusiei cu livrări de gaze naturale lichefiate.

De asemenea, temperaturile mai blânde înregistrate pe o perioadă prelungită, împreună cu o încetinire tipică de sfârşit de an a cererii industriale, ar putea ajuta regiunea să menţină stocurile bine aprovizionate până la sfârşitul sezonului de iarnă.

Totodată, preţurile mai mici la gaze reprezintă o uşurare pentru economia europeană, care este presată de ratele ridicate ale inflaţiei din prezent.

Criza energetică este un „test dur”

Pentru cea mai mare economie a continentului European, criza energetică declanşată de invazia lui Vladimir Putin în Ucraina reprezintă un „test dur”, îndemnând cetăţenii să continue să economisească energie în lunile următoare, a precizat cancelarul german Olaf Scholz.

Potrivit Gas Infrastructure Europe, în ultima săptămână, nivelul de stocare a gazelor din Germania a crescut la 90%, faţă de o medie de 73% pe cinci ani pentru această perioadă a anului 2023.

De asemenea, Scholz a declarat (în discursul său de Anul Nou adresat naţiunii ) că noile terminale de import de GNL „fac ţara noastră şi Europa independente de gazul rusesc pe termen lung”.

Scăderi pe contractele futures

În ceea ce privesc preţurile la energie, acestea au fost, în scădere, iar contractele futures germane au pierdut 4,5% pentru luna februarie 2023.

Pentru luna februarie 2023, contractele futures olandeze de gaze se tranzacţionau, la Amsterdam, mai ieftine cu 2,7%, la 74,28 euro pe megawatt-oră, la ora 10:20.

În Marea Britanie, datorită unei sărbători, volumul total al tranzacţiilor a fost mai mic, potrivit zf.ro.