Economic

Veste șoc pentru cei care vor să obțină un credit. Ce ar putea fi obligați românii să facă

Veste șoc pentru cei care vor să obțină un credit. Ce ar putea fi obligați românii să facă

S-au dus de mult perioadele în care oricine putea să-ți facă un credit la bancă. De acum încolo, situația s-ar putea schimba radical, potrivit unui anunț făcut de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, întrucât specialiștii doresc să fie introdusă educația financiară în bănci pentru clienți.

Pentru a fi convinși că românii care vor să facă un împrumut au înțeles clar termenii prevăzuți în contractele ce urmează fie semnate, viitorii clienți vor putea să dea un… examen.

„Acesta trebuie să releve cunoştinţele minime ale consumatorului, referitoare la noţiunile inserate în contract”

„Printre subiectele abordate, la propunerea ANPC, s-a aflat necesitatea implementării, la nivel real, a educaţiei financiare. Anterior accesării unui credit bancar, de către un consumator persoană fizică (Acest demers se va realiza – n.r.) prin completarea unui chestionar.

Acesta trebuie să releve cunoştinţele minime ale consumatorului, referitoare la noţiunile inserate în contract şi, mai ales, a riscurilor la care se expune, în situaţia întârzierilor la rambursarea creditului”, se arată într-un comunicat de presă.

Ce urmează să se întâmple dacă se intră în imposibilitatea de plată

Pe de altă parte, s-a discutat și despre situația în care un client e posibil să intre în imposibilitatea de plată a creditului ca urmare a nașterii unui copil, accident, scăderea capacității de muncă.

„În cazul IFN-urilor, este necesară, tot prin act normativ, detalierea condiţiilor de rambursare şi a riscurilor la care se expune consumatorul în situaţia imposibilităţii de plată.

De asemenea, extrem de importantă este şi explicarea, la momentul încheierii contractului de credit a semnificaţiei indicilor ROBOR şi IRCC şi a modalităţii prin care evoluţia acestora poate afecta nivelul ratelor aflate în derulare”, se mai arată în comunicatul ANPC.

În ce monedă e bine să faceți credit

La începutul lunii, guvernatorul BNR le-a explicat românilor că ar fi bine să facă un credit în moneda în care sunt plătiți. „Da, acesta este un sfat general. Fiecare își face socotelile la el acasă. Sfaturile nu ar trebui să vină de la Banca Națională, pentru că e o relație comercială între bănci și clienți.

Sfatul acesta a fost de la noi, pentru că apare un element neprevăzut și care poate să fie șocant. Cum a fost în cazul creditelor în franci elvețieni. Adică, riscul valutar. În cazul acesta este foarte bine ca fiecare să își facă împrumutul în moneda în care este plătit”, a spus Mugur Isărescu.

Sursă foto: baniinostri