Potrivit unui nou program național adoptat printr-o hotărâre de Guvern, copiii cu tulburări emoționale sau de comportament vor putea să facă psihoterapie și consiliere psihologică gratuit.
Pentru acest program au fost alocați șase milioane de euro și se va desfășura pe durata a doi ani. În toată această perioadă, micuții vor putea să facă 70.000 de ore de terapie. Grație noului program care poartă numele “Din grijă pentru copii”, minorii cu tulburări emoționale și de comportament pot primi până la 10 ședințe de consiliere gratuită de la un specialist înscris în registrul deschis de Colegiul Psihologilor din România.
Cine poate fi înscris în program
De noul program poate beneficia orice copil din România, dar sunt necesari mai mulți pași. Pentru început, specialistul trebuie să confirme că micuțul are nevoie de sprijin psihologic, urmând ca evaluarea psihologică să fie recomandată de un medic. Ulterior va fi ales un psiholog din program care să evalueze copilul și să întocmească un raport. La final, copilul va intra în program, dacă se decide că are nevoie de terapie.
„Stilul de viață al copilului predispune mai mult către anxietate, stres și depresie, comparativ cu generațiile dinainte. Copiii petrec foarte mult timp în fața telefonului, tabletei. Se văd consecințe, scăderea toleranței la frustrare, copiii sunt foarte nervoși, scăderea capacității de concentrare, scăderea motivație”, susține Mihai Popovici.
La rândul său, Adrian Roșan, vicepreședintele comisiei de psihologie educațională Colegiul Psihologilor din România susține că o „Tulburare comportamentală și emoțională, dacă este identificată timpuriu, are o componentă extrem de preventivă pentru situația clinică de mai târziu”.
Câți psihologi sunt acreditați
Până în acest moment în programul național s-au înscris 140 de psihologi acreditați, dar lista e încă deschisă. Autoritățile au decis să dea drumul la acest program ca urmare a stărilor de agresivitate, depresie, tulburări alimentare, fobii și dependențe de care au parte după pandemie copii și părinți.
„Primele lucruri pe care le-am văzut a fost partea aceasta de creștere a numărul de cazuri de depresie și anxietate raportate, o prezență mai scăzută la ore”, a mărturisit Roxana Maier, membru în grupul de lucru al programului.