Actual

Veste bună pentru mii de români. Ultimele modificări la Programul „Noua Casă”

Veste bună pentru mii de români. Ultimele modificări la Programul „Noua Casă”

Premierul Florin Cîțu a anunțat, vineri, într-o conferință de presă, care a avut loc la Palatul Victoria, că Guvernul a aprobat plafonul garanţiilor pe 2021 pentru Programul „Noua Casă”.

Potrivit premierului Florin Cîțu, acest plafon este în valoare de 1,5 miliarde de lei și ar ajunge pentru aproximativ 6000 de beneficiari.

Anunțul făcut de premierul Florin Cîțu

„În şedinţa de Guvern de astăzi am aprobat hotărârea prin care se acordă plafonul pentru ‘Noua Casă’. Un program important, este ultimul an din acest program 2017 – 2021, un plafon de 1,5 miliarde de lei. Sunt sigur că foarte mulţi români aşteptau acest program”, a declarat Cîţu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Nivelul de garantare va fi de 1,5 miliarde de lei, cu 500 de milioane de lei sub cel de anul trecut, potrivit Fondului Naţional de Garantare, astfel că plafonul a scăzut cu un sfert față de 2020.

Suma ar ajunge pentru circa 6000 de beneficiari, dacă s-ar lua în calcul plafonul maxim. Anul trecut, plafonul de două miliarde de lei a fost aproape epuizat și garanția statului a ajuns la aproximativ 8.000 de beneficiari.

Ce reprezintă programul „Noua Casă”

Programul Noua Casă reprezintă una dintre cele mai la îndemână modalități de a-ți lua o locuință modernă, printr-un împrumut garantat de stat. Grație acestui program, tinerii din România pot avea acces la împrumuturi ipotecare cu dobânzi avantajoase și un avans mic.

Noua Casă a venit să înlocuiască programul Prima Casă, care a asigurat locuințe cu dobândă preferențială și condiții speciale încă din 2009.

Condiții pentru programul „Noua Casă”

În ceea ce privește criteriile de eligibilitate pentru a participa la programul Noua Casă, beneficiarul programului trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții:

Să declare pe proprie răspundere, în momentul solicitării creditului garantat, că nu deține proprietate mai mare de 50 mp, exclusivă sau împreună cu soțul ori soția, indiferent de modul sau momentul în care a fost dobândită;

Să achiziționeze sau să construiască o singură locuință printr-un credit acordat și garantat de condițiile Programului;

Să aibă calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.

În cazul locuințelor vechi (recepționate la terminarea lucrărilor de construcție cu mai mult de cinci ani înainte de solicitarea creditului garantat), condițiile rămân similare programului Prima Casă.

De asemenea, contractele și promisiunile de garantare încheiate și aflate în derulare la data intrării în vigoare a programului Noua Casă continuă să urmeze prevederile legislației în vigoare la data emiterii lor, la fel și în cazul dosarelor aflate în curs de analiză la data intrării în vigoare a noului program.

Foarte important de știut este că beneficiarii pot efectua rambursarea parțială sau integrală fără a se percepe un comision de rambursare anticipată. Autoritățile spun că Noua Casă va debuta cel târziu la data de 15 august 2020.

Condiții salariale

Pentru a putea aplica la programul Noua Casă, trebuie să ai un venit lunar stabil, valoarea necesară a acestuia fiind diferită în funcție de suma dorită și de banca la care apelezi.

Chiar și persoanele cu salariul minim pe economie pot accesa un apartament prin Noua Casă, însă în cazul acestora, suma disponibilă va fi mai mică decât plafonul maxim al acelei categorii de locuință.

Cine poate aplica

Pentru a beneficia de condițiile avantajoase ale programului Noua Casă, trebuie să respecți următorii termeni:

să fii cetățean român;

să nu ai în proprietate cu soțul/soția ori alte persoane o locuință individuală sau în comun mai mare de 50 mp, cu excepția locuințelor primite drept moștenire;

să poți achita 5-15%, în funcție de caz, din valoarea locuinței ce urmează a fi cumpărată;

să nu ai în derulare alt credit ipotecar sau să fi accesat un credit prin programul Prima Casă în trecut;

să cumperi o locuință finalizată sau să ai în plan să construiești o locuință cu împrumutul acordat;

să achiți avansul minim și să constitui un depozit colateral egal cu valoarea dobânzii datorate pe o perioadă de trei luni.

De asemenea, locuința pe care o vei achiziționa trebuie să fie încadrată într-una din clasele de eficiență energetică A, B sau C. În plus, nu poți vinde noua locuință în primii cinci ani după achiziție, potrivit dcnews.ro