Lifestyle

Veste bună pentru deținuții din Ploiești. Cine vrea să muncească, iese din pușcărie și va primi cazare de la angajator

Veste bună pentru deținuții din Ploiești. Cine vrea să muncească, iese din pușcărie și va primi cazare de la angajator

Deținuții de la Penitenciarul Ploiești care sunt în regim deschis și vor să lucreze vor putea dormi în spații de cazare oferite acestora chiar de către firma care are nevoie de serviciile lor.

Potrivit news.ro, este vorba de un proiect pilot care va fi realizat pentru început la Penitenciarul Ploiești, dar un proiect similar va putea să se realizeze curând și la Penitenciarul Timișoara. În acest moment, contractul a fost semnat pentru un număr de 40 de persoane private de libertate, dar există posibilitatea ca numărul să fie suplimentat până la 50. Potrivit sursei citate, spaţiile de cazare sunt dotate corespunzător.

„A fost făcut apel către agenţii economici în căutare de forţă de muncă”

”Facem precizarea că un demers similar se află în stadii avansate de negociere şi operaţionalizare şi la nivelul Penitenciarului Timişoara, pentru un număr de 60 de persoane private de libertate. Cu acest prilej, a fost făcut apel către agenţii economici în căutare de forţă de muncă, pentru a lua în considerare şi colaborarea cu unităţile penitenciare, fiind o forţă de muncă sigură”, spune Administraţia Naţională a Penitenciarelor. În acest moment, există 5000 de deținuți care pot fi angrenați în diverse activități.

Cât câștigă un deținut care lucrează din penitenciar

În anul 2021 persoanele private de libertate din penitenciarul Arad care au muncit pentru diferite firme, au adus instituției suma de 6.659.591 lei. Asta înseamnă că instituţia „s-a situat pe primul loc în întreg sistemul penitenciar românesc, din punctul de vedere al folosirii deţinuţilor la muncă, respectiv al veniturilor obţinute, cu toate restricţiile impuse de pandemie”.

La începutul acestui an, Ionel Iovescu, purtătorul de cuvânt al închisorii, a declarat pentru Agerpres că 189 de deținuți au fost folosiți la „activităţi productive în regim de prestări servicii”, dintr-un efectiv de 1.337 de persoane private de libertate. Anul trecut, deținuții puteau obține un venit brut lunar de 2.632 de lei. Din această sumă, 10% este impozit, iar 40% a revenit efectiv deţinutului, iar restul închisorii. Asta înseamnă o indemnizație de 947 de lei lunar.

„Persoana condamnată poate folosi pe durata executării pedepsei privative de libertate 90% din veniturile încasate pentru munca prestată, iar 10% se consemnează pe numele său la Trezoreria Statului, suma urmând să fie încasată în momentul punerii în libertate”, a mai spus Iovescu.

Sursă foto: telegrama