Pilonul II de pensii sau fondurile de pensii administrate privat unde cotizeaza aproximativ 8 milioane de români, a înregistrat în luna martie o creștere a activelor de aproximativ 6% față de luna decembrie, potrivit ultimului raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Acest an poate fi considerat ca un an de revenire pentru fonduri după declinul din 2022. Datele analizate în rapoartele instituției de Supraveghere Financiară (ASF) indică faptul că activele celor șapte fonduri au crescut cu 4,18% în luna februarie.
S-au investit în Pilonul II de pensii peste 79 de miliarde de lei
Din păcate, pentru investitorii Pilonului II de pensii, 2022 a fost primul an din cei 15 care s-a încheiat cu o pierdere pentru participanți. În decembrie trecut, activele operate de Pilonul II de Pensii au depășit 96 de miliarde de lei, fiind de altfel, un record istoric pentru sistem.
Au fost virate în cei aproape 15 ani de existență contribuții de peste 79 miliarde de lei. Diferența dintre activele nete la zi și contribuțiile brute, ajustate cu plățile deja realizate ( ieșiri din sistem), constituie un câștig pentru buzunarul participanților de aproape 18,5 miliarde de lei, aproximativ, 3,8 miliarde de euro net, de toate comisioanele percepute de administratori.
EIOPA a demarat un studiu de monitorizare a pieței pentru a supraveghea dezvoltarea strategiilor de transformare digitală ale asiguratorilor europeni dar și pentru a înțelege mai bine modul de funcționare al companiilor în ceea ce privește utilizarea modelelor de afaceri și a tehnologiilor inovatoare.
Studiul demarat de institutul european EIOPA
Dezvoltarea tot mai accentuată a inovațiilor digitale modifică modul în care companiile funcționează, iar implementarea noilor modele de afaceri și tehnologii poate genera un efect pozitiv asupra lanțului valoric al asigurărilor.
Studiul de monitorizare EIOPA are ca obiectiv colectarea datelor despre utilizarea inovației financiare din sectorul european al asigurărilor. Totodată, se va mai evolua și nivelul de implementare a noilor tehnologii printre care inteligența artificială și blockchain dar și măsurile pe care asiguratorii le adoptă în legătură cu acestea.
EIOPA va folosi datele pentru a-și consolida abordarea de supraveghere bazată pe dovezi și pe riscuri pentru a identifica orice potențiale riscuri emergente pentru asiguratori și consumatori.
Acest exercițiu de culegere a datelor va permite EIOPA să se asigure că toți consumatorii europeni vor fi protejați și vor beneficia de rezultate bune în timp ce asiguratorii implementează tot mai multe soluții digitale. Rezultatul sondajului UE este distribuit firmelor de asigurare prin intermediul autorităților naționale competente, informează studiifinanciare.ro.