Social

Veste alarmantă de la OMS. Ce se va întâmpla de Sărbători

Veste alarmantă de la OMS. Ce se va întâmpla de Sărbători

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat luni o evidenţă clară. Persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 sau cele care au trecut prin boală se pot infecta cu noua variantă Omicron, a cărei răspândire se accelerează în lume, relatează Reuters.

La o conferinţă cu reprezentanţii presei internaţionale de la Geneva, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că informaţia care se analizează în ce priveşte Omicron arată că această variantă circulă mai rapid decât celelalte şi că „este probabil ca aceia vaccinaţi şi cei care s-au vindecat de COVID-19 să se infecteze sau să se reinfecteze”.

Şeful OMS a îndemnat la o conştientizare a acestei situaţii, când mai rămân câteva zile până la sărbătorile de sfârşit de an, subliniind că este mai bine să renunţăm azi la festivităţi, pentru ca mâine să putem celebra viaţa.

„Ne-am săturat de această pandemie. Vrem să petrecem mai mult timp alături de familia noastră”, însă pentru a-i proteja pe ei, trebuie să ne protejăm înainte pe noi, acest lucru înseamnă în unele cazuri să renunţăm la evenimente”, a spus directorul OMS.

2022 să fie anul în care să punem capăt pandemiei

În mijlocul celui de-al 5-lea val care afectează numeroase ţări şi apariţiei noii variante Omicron, Tedros şi-a exprimat dorinţa ca „2022 să fie anul în care să punem capăt pandemiei”.

„Dacă vrem să punem capăt pandemiei anul viitor, trebuie să punem capăt accesului inegal la vaccinuri şi să reuşim ca 70% din populaţia fiecărei ţări să fie vaccinată până la mijlocul anului viitor”, a precizat el.

Cercetătorul șef al OMS, Soumya Swaminathan, a spus că varianta Omicron a evitat cu succes unele răspunsuri imunitare, ceea ce înseamnă că programele de amplificare a vaccinării care sunt lansate în multe țări ar trebui să vizeze persoanele cu sisteme imunitare mai slabe.

Omicron pare să fie mai bun la evitarea anticorpilor generați de unele vaccinuri COVID-19, dar există și alte forme de imunitate care pot preveni infecțiile și bolile, au spus oficialii OMS.

„Nu credem că toate vaccinurile vor deveni complet ineficiente”, a spus Swaminathan.

Expertul OMS Abdi Mahamud a adăugat: „Deși observăm o reducere a anticorpilor de neutralizare, aproape toate datele arată că celulele T rămân intacte, de acestea avem nevoie cu adevărat”.

În timp ce apărarea anticorpilor din unele cursuri a fost subminată, au existat speranțe că celulele T, al doilea pilon al unui răspuns imun, pot preveni bolile severe atacând celulele umane infectate.