Social

Veniturile unor anumiți români ar putea fi tăiate și cu 50%! Cine este afectat

bani cash numerar sursă foto: economedia
sursa foto:arhiva companiei

Veniturile bugetarilor sunt în pericol să fie reduse, iar Guvernul are în vedere anumite măsuri pentru a face față deficitului. Una dintre aceste măsuri vizează efectuarea de tăieri în sporurile salariale și reducerea veniturilor angajaților care nu reușesc să atragă fonduri europene. Astfel, anumite categorii de funcționari ar putea vedea o diminuare semnificativă a salariilor lor, de până la 50%. Cei care nu reușesc să obțină finanțare europeană sau au proiecte blocate se confruntă cu riscul de a pierde aceste sporuri. Sunt vizați inclusiv primarii.

Ministerul Finanțelor este însărcinat să întocmească o listă cu persoanele considerate „privilegiate”. Premierul Marcel Ciolacu va decide cine va fi afectat de aceste reduceri salariale.

Veniturile bugetarilor ar putea scădea

De exemplu, primarii au primit sporuri mari în martie. Primarul Capitalei a primit un plus de 6000 de lei la salariu. Primarul de comună a primit aproximativ 3000 de lei în plus.

Situația financiară a țării este îngrijorătoare. România se confruntă cu un deficit bugetar care a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului 2024. Datele Ministerului Finanțelor arată că executarea bugetului general consolidat s-a încheiat cu un deficit de 35,88 miliarde lei în această perioadă, comparativ cu deficitul de 22,75 miliarde lei înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent, reprezentând 1,42% din PIB în 2023.

În primul trimestru al anului 2024, veniturile totale au crescut la 132,16 miliarde lei, o creștere de 15,8% față de anul anterior. Acestă creștere a fost susținută de încasările din venituri curente, precum contribuțiile de asigurări sociale, impozitul pe salarii și TVA, și de fondurile europene. Totuși, deficitul bugetar rămâne o preocupare majoră.

Încasările din impozitul pe salarii și venit au atins 11,50 miliarde lei, o creștere de 14,9%. Veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 21,5%, depășind evoluția fondului de salarii din economie, de 17,9%.

Încasările din impozitul pe veniturile din pensii au crescut semnificativ, cu 61,9%. Cele aferente declarației unice au crescut cu 22,6%. În schimb, încasările din impozitul pe dividende au înregistrat o contracție de 34%, influențate de un efect de bază ridicat.

Contribuțiile de asigurări au înregistrat o creștere semnificativă. Acestea au ajuns la 45,10 miliarde lei, o creștere de 22,1% față de anul anterior. Această creștere a fost influențată pozitiv de modificările reglementărilor fiscale și de majorarea salariului minim brut pe țară. Totuși, restituirea sumelor reținute pentru contribuțiile la asigurările sociale de sănătate din veniturile din pensii a avut un impact negativ, potrivit Capital.