Veniturile angajaților din IT din România sunt în pericol de a fi modificate drastic. Guvernanții au propus eliminarea unei facilități importante, de pe urma căreia profesioniștii în tehnologie aveau foarte mult de câștigat. Aici este vorba despre neplata impozitului.
La nivel Guvernamental, de câțiva ani buni se discută o introducere a impozitării pentru angajații din domeniul IT, astfel încât acestora să le fie impozitată o proporție de 10% din venitul lunar încasat de angajator. Cu toate acestea, o decizie concretă nu a fost luată până în acest moment.
Cu toate acestea, până la momentul actual, au existat promisiuni, conform cărora IT-iști ar urma să fie supuși la aceleași reguli și reglementări fiscale precum restul salarizaților din țara noastră. Cu toate acestea, odată ce relaxarea fiscală ar înceta, IT-iști și lucrătorii profesioniști din domeniul construcțiilor ar urma să aibă și ei de plătit un impozit egal cu restul ariilor de activare din țară.
Introducerea impozitului, jalon în PNRR
Noul ministru al Finanțelor, susținut de Partidul Național Liberal, Marcel Boloș, a declarat că este necesară o renunțare la anumite facilități fiscale pentru anumite categorii de muncitori, după cum s-a angajat și Guvernul prin Planul de Redresare și Reziliență.
Astfel, potrivit fostului ministru al Fondurilor Europene, treptate se va renunța la anumite privilegii ale anumitor categorii de muncitori din România, printre care se regăsește și categoria IT, dar și cea din construcții. În prezent, acești angajați beneficiază de o scutire de la plata impozitelor pe venit, pe care însă restul angajaților îl plătesc.
„Restructurarea facilităților fiscale este obligatorie. Noi suntem acum în situația în care facilitățile fiscale le-am cam amestecat cu politicile sociale. Noi suntem susținătorii investițiilor și a stimulării prin sistemul de facilități fiscale a investițiilor aduse de mediul privat.
Din acest punct de vedere, trebuie să schimbăm această paradigmă și să trecem spre acest mod de a acorda facilitățile fiscale pentru investiții pe care le atrage mediul privat. Vă spun drept că noi, așa cum am precizat, avem un amestec de facilități fiscale cu politici sociale”, a comentat ministrul.
Care sunt angajații care sar peste plata contribuțiilor lunare
În acest moment, de la achitarea impozitului pentru veniturile din salarii obținute de angajații din domeniul IT care activează în mediul privat dar și la stat sunt scutiți cei care îndeplinesc funcțiile de analiști, ingineri de sistem în informatică, ingineri de sistem software, manager de proiect informatic.
De asemenea, mai sunt scutiți de impozit și programatorii, proiectanții de sisteme informatice, programatorii de sisteme informatice, ajutorul de programator, ajutorul de analist și inginerul de dezvoltare a produsele software, potrivit RomâniaTV.
„Sigur, politica socială se poate face prin intermediul programelor pe care Guvernul le are și din acest punct de vedere nu cred că ar trebui să le amestecăm atât de mult încât să generăm impactul de 75 de miliarde de lei”, a mai declarat ministrul Marcel Boloş.