Analizând acțiunile, se poate spune că Papa Francisc depune toate eforturile pentru a corecta greșelile istorice ale predecesorilor săi. Acțiunea anunțată acum face parte din acest pachet de activități menite să îndrepte anumite evenimente din trecut.
Decizie istorică. Vaticanul va returna Greciei piese ale Parthenonului vechi de 2.500 de ani, din ordinul Papei Francisc, care trocmai a împlnit 86 de ani
Într-o scurtă declarație de vineri, 16 decembrie 2022, Vaticanul a confirmat că Papa Francisc a ordonat returnarea în Grecia a trei piese originale ale emblematicului Parthenon. Aceste mici sculpturi antice se află în colecțiile papale ale Muzeului Vaticanului de mai bine de o sută de ani și au o vechime de aproximativ 2.500 de ani.
Ele vor fi trecute în custodia Bisericii Ortodoxe Grecești, mai exact, la actualul său cap, Ieronymos al II-lea.
Potrivit comunicatului, Papa – care a împlinit sâmbătă 17 decembrie 2022, 86 de ani – le returnează ca un gest de dialog ecumenic cu Biserica Romano-Catolică.
Date informative. Papa Francisc (născut Jorge Mario Bergoglio, n. , Buenos Aires, Argentina) este al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor. Din 1998 a fost arhiepiscop de Buenos Aires. Este primul papă neeuropean după papa Grigore al III-lea (731-741). Este primul papă originar de pe continentul american și primul papă iezuit.
Ridicat pe Acropole, un deal imens care domină orașul Atena, Partenonul a fost finalizat în anul 5 î.Hr. Templul magnific a fost construit ca altar pentru zeița Atena. Unele dintre cele mai mari exemple de sculptură din Grecia antică pot fi văzute printre vestigiile sale decorative.
Una dintre cele trei piese predate este capul de cal care se afla în partea de vest a structurii. Acesta este înfățișat trăgând carul Atenei, potrivit site-ului Muzeelor Vaticanului. Celelalte două prezintă capul unui bărbat cu barbă și capul unui băiat, după cum relatează dailymail.co.uk.
Lina Mendoni, ministrul grec al Culturii, și-a exprimat recunoștința față de Papa într-o declarație. Ea i-a mulțumit acestuia pentru „decizia generoasă”. În același timp, ea a insistat asupra problemei marmurelor Elgin. La începutul secolului al XIX-lea, acestea au fost scoase din locuința lor din Parthenon de către lordul Elgin.
La acea vreme, Grecia era condusă de Imperiul Otoman, al cărui ambasador era diplomatul britanic. Sculpturile, vechi de 2.500 de ani, au fost ulterior relocate pentru a fi expuse la British Museum. Grecia a cerut în repetate rânduri returnarea lor, dar Muzeul susține că au fost achiziționate în mod legal, refuzând cedarea acestora.