Actual Social

Vaslui nu se dezice: este fruntaș în topul infracțiunilor comise în școli. Ce fapte se întâlnesc cel mai des

Vaslui nu se dezice: este fruntaș în topul infracțiunilor comise în școli. Ce fapte se întâlnesc cel mai des
Arhivă

Reputația Vasluiului privind infracțiunile este arhicunoscută! Mai nou, acest județ este fruntaș și când vine vorba despre fărădelegile petrecute în școli.

Anual, în școlile din județul Vaslui se înregistrează zeci de infracțiuni, cele mai multe având ca mobil lovirea sau alte violențe și furtul. Protagoniștii sunt elevi, școlile din mediul urban fiind spațiul unde se săvârșesc cele mai multe ilegalități. În anul școlar 2021-2022, cele mai multe infracțiuni s-au petrecut în școlile generale, urmate de licee și colegii, conform estnews.ro.

Cum arată statistica

În anul școlar trecut, au fost sesizate 93 de infracțiuni în şcoli şi în zona adiacentă acestora. Ponderea cea mai însemnată (33,33%) o reprezintă lovirile sau alte violențe, respectiv 17,20% furturile, conform IPJ Vaslui. Din totalul celor 93 de infracțiuni, 31 de fapte au fost de lovire sau alte violențe, astfel: 16 au fost săvârșite în incinta unităților de învățământ, iar 15 în zona adiacentă acestora, conform datelor statistice ale IPJ Vaslui.

54 de apte au ca autori elevi, 2 aparținătorii elevilor, o faptă a fost săvârșită de către un cadru didactic, iar 3 de alte categorii. Din totalul de 93 de infracțiuni sesizate, 70 au avut loc în incinta unităților de învățământ, iar 23 în zona adiacentă acestora. 59 (63,44%) au fost comise în mediul urban, iar 34 (36,56%) în rural. 57 (61,30%) au fost săvârșite în școlile generale, 33 (35,48%) în licee/colegii etc și 3 (3,22%) în alte instituții de învățământ.

Ce măsuri iau autoritățile

„În vederea creșterii gradului de siguranță în incinta și în zonele adiacente acestora  și a remedierii disfuncționalităților identificate la nivelul fiecărei unități de învățământ, se impune realizarea următoarelor obiective: evaluarea zilnică a situaţiei operative şi în funcţie de concluziile desprinse, direcționarea dispozitivelor de siguranță publică în zonele de risc; realizarea unui schimb permanent de informaţii cu structurile operative responsabile, în vederea obţinerii de date cu privire la persoanele implicate în comiterea infracțiunilor în incinta și în proximitatea unităților de învățământ, precum și a altor persoane pretabile a comite acest gen de infracțiuni; relaționarea permanentă cu directorii unităților de învățământ preuniversitar și universitar, în vederea identificării factorilor de risc etc.”, conform IPJ Vaslui.