Spitalele din subordinea Ministerului Transporturilor vor trece în scurt timp la Ministerul Apărării Naţionale. Anunţul a fost făcut de Vasile Dîncu, motivând că Ministerul Transporturilor, nu mai este, cum era înainte, o instituţie de stat cu zeci de mii de angajaţi.
Vasile Dîncu: Spitalul Witting şi alte spitale CFR vor trece la MapN
Spitalul Witting din Capitală, aflat acum în subordinea Ministerului Transporturilor, va trece la Ministerul Apărării. Pe viitor, în afară de Spitalul Witting, şi alte spitale CFR vor trece la acest minister, a explicat ministrul. Este nevoie atât de spaţiile acestor unităţi sanitare, dar şi de personalul medical existent aici, pentru a realiza un sistem medical militar modern, spune Vasile Dîncu.
„M-am înţeles cu Ministrul Transporturilor, cu domnul vicepremier Grindeanu, în zona lor au rămas o serie de spitale ale transporturilor, spitale CFR sau de altă natură care nu mai pot să se dezvolte şi nu este normal să se mai dezvolte în zona aceasta, pentru că nu mai avem în Ministerul Transporturilor, nu mai este, cum era înainte, o instituţie de stat cu zeci de mii de angajaţi, acestea nu se mai justifică. Astfel că am stabilit să trecem câteva spitale din administrarea Ministerului Transporturilor în cadrul Ministerului nostru, pentru că noi avem nevoie de a dezvolta un sistem medical militar modern, în care avem nevoie şi de alte spaţii”, a declarat Ministrul Apărării pentru news.ro.
Personalul sanitar care lucrează în spitalele care vor fi preluate de la Ministerul Transporturilor va fi preluat automat în subordinea Ministerului Apărării. Ministrul Apărării spune că unii dintre medici vor avea posibilitatea să devină medici militari.
„Şi dincolo de spaţii ne interesează cu adevărat, vă spun foarte sincer, şi oamenii care lucrează în sistem, nu numai la Witting, dar şi la alte spitale ale Ministerului Transporturilor, pentru că sunt oameni cu experienţă şi noi vrem să îmbunătăţim foarte mult şi calitatea oamenilor din sistemul de îngrijiri al sănătăţii din zona noastră”, precizează Vasile Dîncu.
Vasile Dîncu consideră că Institututul Cantacuzino a fost şi rămâne un obiectiv strategic pentru armata României şi pentru sistemul nostru de apărare
De asemenea, ministrul Apărării a vorbit şi despre planurile ce priveşte Institutul Cantacuzino, institut aflat în subordinea ministerului şi despre care, spune Dîncu, are nevoie de un parteneriat public-privat cu o fabrică de medicamente astfel încât produsele omologate aici să poată fi produse în serie. De asemenea, Ministrul Apărării precizează că este posibil ca mai multe laboratoare ale Institutului să poată funcţiona pe viitor în spaţii noi.
„Nu vreau să mă hazardez dar aş vrea din Institutul Cantacuzino, în asociere eventual cu o fabrică de medicamente, să putem să facem un Institut care produce, o mică fabrică de vaccinuri, de medicamente care produce pentru societate, nu numai pentru Armată. Ar merita memoria acestui fantastic Institut care, în al Doilea Război Mondial, am citit undeva că în 1940 a fost bombardat în mod special ca fiind unitate strategică importantă în timpul Războiului”, a declarat ministrul Apărării.
Institutul Cantacuzino a fost şi rămâne un obiectiv strategic pentru armata României şi pentru sistemul nostru de apărare.
„Din nefericire, a trecut printr-o perioadă în care tendinţele imobiliare aş putea să spun, ca să fiu foarte sincer, erau să distrugă cu totul acest Institut. Am început refacerea acestui Institut atât în ceea ce priveşte activităţile de cercetare în domeniul microbiologiei şi ştiinţelor conexe, de asemenea s-a refăcut legătura cu învăţământul universitar, pentru că aici, cred, catedrele de microbiologie dacă nu mă înşel şi epidemiologie lucrează, studenţii fac practică, avem rezidenţi, de asemenea avem profesori, deci acest Institut şi-a reînceput activitatea”, a mai declarat Dîncu.
Roxana Toma