Social

„Variola maimuței”, noua boală care poate ucide, a pus în alertă epidemiologii

„Variola maimuței”, noua boală care poate ucide, a pus în alertă epidemiologii

După eradicarea completă a variolei in 1977,  în prezent, autoritățile de sănătate din Anglia au fost puse in alertă de o formă nouă, respectiv „Variola maimuței”.

Variola maimuței”, noua boală care poate ucide, a pus în alertă epidemiologii

Agenția de Securitate Sanitară, UKHSA, din Marea Britanie a prezentat detaliat cazul unui pacient infectat cu virusul care produce boala denumită “variola maimuței” .

Boala a fost identificată la un pacient care a venit din Nigeria, de unde specialiștii din domeniul sănătății cred că a contactat virusul. În prezent, pacientul se află internat și primește îngrijiri medicale la un spital de boli infecțioase din Londra, în timp ce o echipă de experti din domeniul de sănătate încearcă să depisteze contacții pacientului : “Ca măsură de precauție, experții Agenției lucrează îndeaproape cu colegii NHS (sistemul britanic de sănătate, n.r.) și vor lua legătura cu persoanele care ar fi putut să fie în contact strâns cu pacientul respectiv, pentru a le oferi informații și sfaturi privind sănătatea”, scrie site-ul antena3.ro, citând presa engleză.

Ce este această infecție virală, care este originea ei si cum se manifestă

„Variola maimuței” este o infecție virală, destul de rar întâlnită, dar care se poate răspândi si la om. Aceasta face parte din aceeași familie virală cu variola, iar în secolul trecut a generat moartea a 300 până la 500 de milioane de oameni.

Referitor la aceasta boală, Dr.Colin Brown din cadrul UKSHA, a declarat că este „important de subliniat că variola maimuței nu se răspândește ușor de la om la om, iar riscul general pentru publicul larg este foarte scăzut”, precizează aceeași sursă.

”Variola maimuței” este o boală de care s-a auzit pentru prima dată în Europa,  în anul 2018, tot în Regatul Unit, unde au fost descoperite si confirmate mai multe cazuri de autoritățile din domeniul sănătății.

Boala mai este cunoscută și sub denumirea de Monkey B, iar site-ul doctorulzilei.ro a publicat, în 2021, date despre apariția unor cazuri, atunci fiind înregistrat și primul deces.

Foto: Erupție pe piele de la variola maimuțelor

Boala a fost depistată în zonele îndepărtate ale țărilor din centrul și vestul Africii, în apropierea pădurilor tropicale. Virusul se poate răspândi prin contactul cu animale infectate, cum ar fi maimuțe, șobolani și veverițe sau prin obiecte contaminate cu virus, precum îmbrăcămintea  și  așternuturile.

La om se poate manifesta prin simptome precum febra, dureri de cap, dureri de mușchi, dureri de spate, umflături și stare generală de epuizare. Când febra scade, la nivelul pielii apare o iritație, care debutează mai întâi pe față și apoi se extinde pe restul corpului, în special pe palme și pe tălpi. Aceasta iritație provoacă mâncărimi puternice și trece prin diferite stadii înainte de a forma coajă și a se desprinde de pe piele. În urma leziunilor rămân cicatrici.

Boala “variola maimutei” poate conduce si la deces într-un raport de 1:100 de cazuri, însă majoritatea cazurilor sunt ușoare.