Petele solare, acele semne care nu sunt pistrui sau alunițe, sunt semne că ați petrecut mult timp la soare. „Petele solare sunt răspunsul pielii la expunerea zilnică la razele ultraviolete”, spune Mona Gohara, MD, profesor clinic asociat de dermatologie la Școala de Medicină Yale.
Aceste leziuni mici, rotunde și plate pot apărea oriunde pe corp, dar foarte frecvent apar pe față. Cel mai adesea sunt de culoare cafeniu sau maro deschis și pot măsura până la dimensiunea vârfului de deget.
Petele solare se mai numesc și lentigos solare, pete hepatice (deși nu au nicio legătură cu ficatul dumneavoastră) sau pete de vârstă. Acest lucru se datorează faptului că petele solare au tendința de a apărea pe piele atunci când ați depășit vârsta de 40 de ani.
Care sunt cauzele petelor solare?
Petele solare sunt un semn cheie al fotoîmbătrânirii, cu alte cuvinte, razele UV îmbătrânesc prematur pielea ta. O pată de soare este o formă de hiperpigmentare, sau o zonă care este mai închisă la culoare decât tonul normal al pielii tale. Hiperpigmentarea apare atunci când celulele pielii tale produc prea multă melanină, care dă pielii tale tonul său natural. Dacă pielea ta a fost expusă ani de zile la razele UV, aceasta va produce melanină aglomerată sau va produce melanină în concentrații foarte mari, potrivit Mayo Clinic, iar acest lucru, la rândul său, creează pete solare. Cu cât sunt mai multe daune solare, cu atât mai multe pete solare poți avea; Harvard Medical School raportează că petele solare se pot forma din cauza arsurilor solare severe.
Dacă aveți pielea mai albă, aveți mai multe șanse să aveți pete solare. De fapt, se estimează că 90% dintre persoanele albe au pete solare până la vârsta de 60 de ani, deși și persoanele cu tonuri de piele mai închise la culoare le pot avea. „Dacă și când veți avea pete solare, și câte veți avea, este dictat de genetica dumneavoastră și de cantitatea totală de daune solare cumulate pe care o primiți în cursul vieții”, spune Whitney A. High, MD, profesor de dermatologie și patologie și director al dermatopatologiei la University of Colorado School of Medicine Anschutz Campus din Aurora, Colorado.
Pată de soare vs. cancer de piele
Petele solare în sine nu prezintă niciun risc pentru sănătate. Rareori, însă, o pată de soare se poate transforma în melanom. O pată solară mai mare de 1-2 centimetri ar fi mai probabil să se transforme în melanom. „Vestea bună este că acest lucru nu se întâmplă brusc, unii experți au declarat că poate dura 30-50 de ani pentru ca un lentigo malign să se dezvolte complet”, spune Dr. High.
Totuși, este înțelept să țineți sub observație orice pată de soare pe care o aveți. „Petele solare au o margine netedă”, spune Heather D. Rogers, MD, FAAD, profesor asistent clinic de dermatologie la Facultatea de Medicină a Universității din Washington din Seattle. „Sunt foarte uniforme. Melanomul are margini zimțate.
Un alt mod de a face diferența este culoarea. Petele solare vor deveni mai întunecate în timpul verii, deoarece sunt expuse la mai mult soare, și se vor lumina în timpul iernii. Totuși, petele solare nu vor fi niciodată negre, melanomul poate fi. De fapt, 95% dintre melanoame sunt închise la culoare, în timp ce petele solare vor fi mai închise la culoare decât pielea normală, dar vor rămâne în intervalul maro deschis”, scrie Yahoo Life.