Actual

Vară fierbinte în plan social şi politic. Proteste în Franța și Bulgaria

Vară fierbinte în plan social şi politic. Proteste în Franța și Bulgaria

Vară fierbinte în plan social şi politic. Mai multe țări sunt cuprinse de ample mișcări sociale și politice. Situația generată de pandemia de coronavirus și efectele economice crează nemulțumiri în rândul populației care consideră că deciziile luate sunt insuportabile.

Franța și-a sărbătorit Ziua Națională prin proteste

Franţa şi-a sărbătorit Ziua Naţională printr-un val de proteste marcate de violenţe, incendii, explozii şi altercaţii, notează La Libre Belgique.

În acest context de tensiune socială, preşedintele francez promite alte 100 de miliarde de euro pentru planul de relansare a economiei franceze, anunţă Bloomberg, în timp ce Les Echos vorbeşte despre „planul lui Emmanuel Macron de a salva locurile de muncă pentru tineri”,  prin care ar urma să se creeze 200.000 de locuri în învăţământul superior pentru cei care doresc să-şi continue studiile, 300.000 de proiecte și contracte de inserție pentru tineri şi 100.000 de posturi în serviciile civile.

Ample proteste antiguvernamentale în Bulgaria

Vară fierbinte în plan social şi politic. La rândul ei, „Bulgaria trece prin cele mai ample proteste antiguvernamentale din ultimii șapte ani, pe fondul amplificării unei crize a corupției care a expus modul în care oligarhii şi-au exercitat controlul asupra unor instituții vitale ale statului, cum ar fi cele judiciare și cele din aparatul de securitate”, constată Politico.

Nemulţumirea protestatarilor bulgari se răspândeşte în tot mai multe locuri din ţară, cotidianul bulgar Sega vorbind deja despre 16 oraşe cuprinse de proteste. Revendicările au fost peste tot la fel ca la Sofia – împotriva partidului de guvernământ GERB, a premierului Boiko Borisov, a procurorului general Geshev și, în general, împotriva mafiei din stat, explică ziarul bulgar, care reţine şi scena arderii unui portret printat al premierului Borisov la protestul din oraşul Stara Zagora.

Euronews aminteşte că protestele au început după ce Hristo Ivanov, un politician al partidului de centru-dreapta „Bulgaria democrată” a încercat să ajungă pe o plajă de pe coasta Mării Negre, dar a fost oprit de câţiva ofițeri ai Serviciului Național de Protecție (NSO), care păzeau vila unui fost lider al partidului Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS), Ahmed Dogan. Ivanov a acuzat guvernul lui Borisov că i-a permis lui Dogan, perceput ca unul dintre cei mai puternici oameni din Bulgaria, să ocupe proprietatea publică și să folosească banii contribuabililor pentru a-şi oferi securitate, în ciuda faptului că nu a ocupat niciun post oficial. Climatul tensionat a escaladat şi mai mult pe 9 iulie, când procurorii bulgari au efectuat o percheziţie la biroul preşedintelui Rumen Radev, în timpul căruia au fost arestați doi membri ai administrației prezidenţiale.

Observând reacţiile pe plan extern, Politico titrează: „Statele Unite îi susțin pe protestatarii din Bulgaria, în vreme ce liderii UE tac mâlc”. „Borisov este un aliat-cheie al cancelarului german Angela Merkel, iar liderii UE au evitat orice critică la adresa lui în ultimele zile, în ciuda amplificării scandalului”, comentează Politico, remarcând totodată că nici „declarația ambasadei americane nu face referire explicită la revendicările protestatarilor privind demisia lui Borisov și a lui Geshev”, ci doar îşi exprimă simpatia faţă de protestari. „Noi susținem poporul bulgar în contextul în care voi pledați pașnic pentru o încredere mai mare în sistemul vostru democratic și promovați statul de drept în Bulgaria”, se arată în declaraţia Ambasadei SUA la Sofia.

Politico aminteşte totodată că „relațiile americano-bulgare sunt delicate. Cele două țări sunt aliate în cadrul NATO, iar America a făcut exerciții comune cu forțele bulgare, însă Washingtonul este concomitent îngrijorat de profundele legături istorice ale țării cu Moscova și de tergiversarea diversificării surselor de aprovizionare cu energie pentru diminuarea dependenței de Rusia”.