Actual

Vânzarea țigărilor netimbrate în limita a 500 de pachete nu mai este infracțiune. Marii contrabandiști nu scapă

Vânzarea țigărilor netimbrate în limita a 500 de pachete nu mai este infracțiune. Marii contrabandiști nu scapă

Liber la traficul cu ţigări. Persoanele care vând țigări netimbrate în cantități mici nu mai riscă dosar penal. Ca urmare a unei decizii CCR, Guvernul a introdus pragul de 10.000 de bucăți țigări netimbrate sub care deținerea, transportul sau vânzarea nu mai este considerată infracțiune de contrabandă.

Vânzarea țigărilor netimbrate în limita a 500 de pachete nu mai este infracțiune

Ca urmare a unei decizii CCR, Guvernul a introdus pragul de 10.000 de bucăți țigări netimbrate sub care deținerea, transportul sau vânzarea nu mai este considerată infracțiune de contrabandă.

Dacă vând sub 50 de cartușe de țigări netimbrate, anual, persoanele primesc doar o amendă și li se confiscă marfa. Altă condiție este să nu facă acest lucru în mod repetat

Acești comercianți ilegali nu mai riscă dosar penal dacă sunt prinși că vând sub 10.000 de țigări netimbrate sau sub 50 de cartușe și dacă nu fac acest lucru în mod repetat. Primesc doar o amendă și li se confiscă marfa.

Codul Vamal, pus în acord cu o decizie CCR

Vineri, 17 iunie 2022, Guvernul a pus în acord Codul Vamal cu decizia CCR 176/2022, prin Ordonanța de urgență nr. 85/2022 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul fiscal și vamal. A fost reglementat articolul 270 alineatul 3 privind contrabanda asimilată.

Executivul a stabilit un prag cantitativ de 10.000 de țigări netimbrate sau o valoare a mărfii de contrabandă de 20.000 de lei sub care deținerea, transportul sau vânzarea nu mai este considerată infracțiunea de contrabandă asimilată. Guvernul a reglementat acest prag, la cererea CCR, și în Codul Vamal, așa cum era deja în Codul Fiscal.

Pedeapsa în Codul Vamal este de la 2 la 7 ani, în vreme ce pentru o infracțiune similară, în Codul fiscal, pedeapsa e de la 1 la 5 ani. Lucrurile se complică la articolul 274 din Codul Vamal care spune că ”faptele prevăzute la art. 270-273, săvârşite de una sau mai multe persoane înarmate ori de două sau mai multe persoane împreună, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi”.

Care sunt consecințele dezincriminării micii contrabande asimilate și ce se întâmplă cu marea contrabandă

Practic, Guvernul a consfințit la cererea CCR dezicriminarea contrabandei asimilate în cantități mici, sub 10.000 de țigarete sau sub 20.000 de lei”, a explicat pentru G4media.ro avocatul Adrian Toni Neacșu.

Prin urmare, persoanele anchetate, judecate sau chiar condamnate pentru contrabandă sub 10.000 de țigări sau sub 20.000 de lei scapă de dosare sau de chiar de pedeapsă, a explicat avocatul.

„Dacă Guvernul nu intervenea, articolul 270 alineatul 3 din Codul Vamal care reglementează contrabanda asimilată ar fi ieșit din vigoare, practic nu mai aveam text de lege. Acest lucru ar fi condus la o dezincriminare nu doar a micii contrabande, ci și a marii contrabande. Pe principiul legii penale mai favorabile, toate dosarele de contrabandă asimilată ar fi căzut în instanțe și parchete”, a explicat un magistrat pentru G4media.ro.

Și marii producători de țigări spun că interesul lor, dar și al statului, este să fie prinși cei care fac contrabandă en-gros, nu en-detail. ”Pentru noi, producătorii legali, e importantă scăderea contrabandei pentru că ce scade din contrabandă se vinde pe piața legală. Este important și pentru noi să vindem mai mult, este important și pentru Guvern să încaseze accize mai mari”, a declarat Gilda Lazăr de la JTI pentru TVR.

Ea a adăugat că nivelul contrabandei cu țigări a scăzut de la 15 % la 8 % din 2020 și se menține la acest nivel. Gilda Lazăr a mai precizat că 80 % din veniturile companiei pe care o reprezintă au mers către bugetul statul sub formă de taxe și accize. ”Anul trecut am avut un venit de 7 miliarde de lei, 5,6 miliarde au mers la stat”, a subliniat Gilda Lazăr.