International

Valul de căldură continuă să afecteze Europa. Noi recorduri atinse în septembrie

căldură
sursa foto stirileprotv.ro

Valul de căldură continuă să afecteze Europa. Multe țări au înregistrat cele mai mari temperaturi văzute vreodată în septembrie. Precum Austria, Belgia, Franța, Germania, Polonia și Elveția. Iar temperaturile neobișnuit de ridicate pentru acest anotimp vor continua și în octombrie. Într-un an care va fi probabil cel mai cald din istoria omenirii.

Duminică erau prognozate 31 de grade Celsius în sud-vestul Franței și 28 de grade la Paris. Autoritatea meteorologică franceză, Météo-France, a declarat că temperatura medie a lunii septembrie a fost de 21,5 grade Celsius. Cu 3,5- 3,6 grade peste norma pentru perioada de referință 1991-2020.

Valul de căldură continuă să afecteze Europa

Valul de căldură continuă să afecteze Europa. Acest lucru a făcut ca septembrie 2023 să fie cel mai cald de până acum. Cu mai mult de 1 grad Celsius, de la începutul înregistrărilor în 1900. A semnalat meteorologul Christine Berne, adăugând că în mai multe regiuni, abaterea de la media lunii septembrie din ultimele trei decenii a depășit 4 grade, uneori chiar 6 grade. Numeroase recorduri lunare au fost doborâte în întreaga țară în cursul unei luni „excepționale”. Cu o medie a temperaturilor mai mare decât în iulie și august, în septembrie au fost emise pentru prima dată alerte de caniculă.

Biroul meteorologic din Germania, DWD, a declarat că luna septembrie a fost cea mai caldă de la începutul înregistrărilor naționale. Cu aproape 4 grade Celsius mai mare decât cea de referință din perioada 1961-1990. În timp ce temperatura medie de 19 grade Celsius din Belgia a fost, de asemenea, cu aproape 4 grade Celsius mai mare decât norma. „Și aici, luna septembrie a fost mai caldă decât iulie și august, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 1961. Belgia nu a cunoscut niciodată o lună septembrie atât de caldă.” a declarat David Dehenauw de la Institutul Regal de Meteorologie din Belgia.

Un septembrie record

Institutul meteorologic din Polonia a anunțat că temperaturile din septembrie au fost cu 3,6°C mai mari decât media. Și au fost cele mai ridicate pentru această lună de când au început înregistrările, în urmă cu peste 100 de ani.  Aceste vești vin în completarea celor de la autoritățile din Austria și Elveția.

Valul de căldură continuă să afecteze Europa. Mediile lunare neobișnuit de ridicate pentru această perioadă au fost amplificate de un val de căldură fără precedent. Acesta s-a manifestat în prima jumătate a lunii trecute. Când Franța a înregistrat cea mai ridicată temperatură din septembrie, de 38,8C, în departamentul Vienne din centrul-vestul țării.

Cel mai fierbinte an

Observatorul climatic al UE a declarat la începutul lunii septembrie că temperaturile globale sunt îngrijorătoare. În emisfera nordică au fost cele mai ridicate valori înregistrate vreodată. Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice se așteaptă, de asemenea, ca anul 2023 să bată recorduri. Mai exact, să fie cel mai fierbinte an pe care l-a cunoscut omenirea. Valul de căldură continuă să afecteze Europa.

Oamenii de știință spun că schimbările climatice determinate de activitatea umană fac ca temperaturile globale să crească mai mult, cu o încălzire de aproximativ 1,2C față de nivelurile preindustriale. Perturbarea sistemelor climatice ale planetei fac ca fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, seceta, incendiile de pădure și furtunile, să fie mai frecvente și mai intense. Berne, de la Météo-France, a declarat că valurile de căldură au apărut și în afara lunilor obișnuite de vară, iulie și august. „Le vedem primăvara și în septembrie, chiar și în octombrie, așa cum a fost modelat de Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPPC).”, a spus ea, conform The Guardian .