În China, turiștii s-au înghesuit la un termometru gigantic care arată temperaturi de 80 de grade (176 Fahrenheit), în timp ce numărul morților în urma ploilor torențiale din Coreea de Sud a ajuns miercuri la 44, ultima situație meteo extremă care a provocat haos și curiozitate în întreaga lume. Incendiile de vegetație au ars pentru a treia zi la vest de capitala Greciei, Atena, ploile torențiale reluându-și operațiunile la prima oră a dimineții, iar pompierii au lucrat toată noaptea pentru a ține flăcările departe de un complex de rafinării de coastă.
Într-un Beijing sufocant, emisarul american pentru climă, John Kerry, a început cea de-a treia zi de discuții cu oficialii chinezi, exprimându-și speranța că o cooperare pentru combaterea încălzirii globale ar putea redefini legăturile tulburi dintre cele două superputeri.
Valuri de căldură în toată lumea
Un model global de valuri de căldură care au pârjolit părți din Europa, Asia și Statele Unite în această săptămână au pus în evidență această provocare. Organizația Meteorologică Mondială a avertizat marți asupra riscului crescut de decese legate de temperaturile excesiv de ridicate. Între timp, Insula Mare din Hawaii se pregătea pentru impactul furtunii tropicale Calvin, care se așteaptă să aducă până la 20,3 cm de ploaie și rafale puternice de vânt, a anunțat Serviciul Național de Meteorologie (NWS). În Coreea de Sud, ploi torențiale au lovit regiunile centrale și sudice încă de săptămâna trecută. 14 decese au avut loc într-un pasaj subteran din orașul central Cheongju, unde mai mult de o duzină de vehicule au fost inundate sâmbătă, când un dig al râului s-a prăbușit. În provincia sud-estică Gyeongsang de Nord, 22 de persoane au murit, multe din cauza alunecărilor de teren și a torenților învolburați.
Victimele din acest an au reaprins întrebările privind eforturile Coreei de Sud de a preveni și de a răspunde la pagubele provocate de inundații, la mai puțin de un an după ce Seulul a fost lovit de cele mai puternice ploi din ultimii 115 ani. Președintele Yoon Suk Yeol a declarat că situația s-a înrăutățit din cauza gestionării laxe a zonelor vulnerabile și a nerespectării regulilor, iar miercuri a desemnat 13 zone afectate de inundații drept zone speciale de dezastru. Primul ministru Han Duck-soo a făcut apel la eforturi de reparații mai rapide pentru a evita pagube suplimentare, avertizând asupra unor precipitații mai puternice prevăzute pentru weekend. „Considerând că evenimentele meteorologice extreme cauzate de schimbările climatice fac parte din viața noastră de zi cu zi, vom crea măsuri și sisteme instituționale în consecință”, a declarat Han în cadrul unei reuniuni intra-instituționale privind răspunsurile la inundații.
Turiști curioși în pericol
În provincia chineză Xinjiang (vest), turiști înarmați cu pălării cu boruri largi și umbrele au înfruntat temperaturile caniculare pentru a-și face selfie-uri lângă un termometru gigant care afișa în timp real o temperatură de 80C (176 Fahrenheit) la suprafață, a arătat televiziunea de stat. În fiecare vară, turiștii curioși se adună în Munții Înflăcărați de pe marginea nordică a Depresiunii Turpan din Xinjiang pentru a admira nu doar pantele lor ondulate de gresie roșie-maronie, ci și pentru a se bucura de căldura supraîncărcată care emană din sol. În ultimele zile, temperaturile din Xinjiang și din alte părți ale Asiei, precum și din Europa și Statele Unite au doborât recorduri. Duminică, un orășel izolat din Depresiunea Turpan a înregistrat o temperatură maximă a aerului de 52,2C, doborând recordul național al Chinei de 50,3C stabilit în 2015, tot în bazin.
Aceste temperaturi fără precedent au adăugat o nouă urgență pentru națiunile din întreaga lume de a aborda schimbările climatice care, potrivit oamenilor de știință, vor face ca valurile de căldură să devină mai frecvente, mai severe și mai letale. În contrast cu căldura extremă, se așteaptă ca ploi puternice, furtuni, vijelii și grindină să lovească alte părți ale Chinei în următoarele 18 ore, potrivit Centrului Național de Meteorologie al țării, conform Reuters .