Economic

Valoarea monedei euro scade sub a dolarului pe măsură ce Europa se pregătește pentru o criză energetică

Valoarea monedei euro scade sub a dolarului pe măsură ce Europa se pregătește pentru o criză energetică

Valoarea euro-ului a scăzut luni sub cea a dolarului american pentru a doua oară în acest an, deoarece zona euro continuă să se confrunte cu o inflație în creștere, în timp ce se pregătește pentru o potențială criză energetică în această iarnă, pe fondul îngrijorărilor că Rusia va limita aprovizionarea de gaze naturale.

Potrivit instrumentului de urmărire valutară XE, valoarea unui euro a scăzut la 0,999 USD, luni – o a doua astfel de apariție în acest an, după o altă scurtă scădere în luna iulie.

Scăderea monedei euro vine la câteva zile după ce firma energetică rusă, Gazprom, a anunțat că va opri din nou furnizarea de gaze naturale către Europa de Vest timp de trei zile pentru a efectua operațiuni de întreținere a conductei Nord Stream 1 – o mișcare care ar putea împiedica planul regiunii de a-și umple rezervele de gaz înaintea sezonului de iarnă.

Valorile gazului olandez (valori Europene de referință) au crescut cu peste 18,5%, până la 290 de euro megawatt-oră, ceea ce probabil a înrăutățit și mai mult nivelurile record ale inflației din zona euro.

Indicele Dolarului – care măsoară moneda SUA în raport cu alte șase valute – a crescut, de asemenea, cu 0,25%, până la 108,43, cel mai mare nivel de la data de 15 iulie.

12,7% – Atât a crescut valoarea dolarului american de la începutul anului, potrivit Indicelui Dolarului

Într-o notă de la începutul acestei săptămâni, firma de investiții LPL a spus: „Un dolar american puternic tinde să corespundă înăspririi condițiilor financiare”.

În plus, nota menționează că eforturile Rezervei Federale de a crește brusc ratele dobânzilor vor continua să consolideze dolarul, contribuind la rândul lor la reducerea inflației.

Mișcările din zona euro

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a anunțat o majorare a ratei cu 50 de puncte de bază – prima sa majorare din ultimii 11 ani – pentru a ajuta la combaterea creșterii inflației. Această mișcare a fost urmată de zona euro care a raportat o rată anuală a inflației de 8,9%, un maxim istoric pentru blocul de 19 țări care utilizează moneda euro.

Pe fondul inflației ridicate, zona euro continuă să se confrunte cu incertitudinea privind furnizarea de gaze naturale din Rusia, care este esențială atât pentru industriile sale, cât și ca mijloc de generare a energiei electrice pentru regiune.

Luna trecută, Uniunea Europeană a convenit să reducă consumul de gaz cu până la 15% până în martie 2023, pentru a ajuta la combaterea crizei actuale a aprovizionării. Potrivit unui tracker oficial, rezervele actuale de gaz ale UE sunt la 76,92% din capacitatea maximă – încă sub ținta de 85%.