Social

Valeriu Gheorghiță recunoaște. Ce se întâmplă dacă vă vaccinați cu serul AstraZeneca

Valeriu Gheorghiță recunoaște. Ce se întâmplă dacă vă vaccinați cu serul AstraZeneca

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că reacţiile adverse la serul AstraZeneca pot fi mai frecvente după prima doză, comparativ cu alte vaccinuri, dar scad la a doua administrare.

Valeriu Gheorghiță aduce ultimele lămuriri

„Explicația este legată de reactogenitatea acestui tip de vaccin. Folosește un vector viral, dar pot să vă spun că nu sunt neapărat reacții adverse mai grave, sunt poate mai frecvente decât vaccinurile care folosesc o altă tehnologie, însă particularitatea e legată de faptul că la cea de-a doză rata de reacții adverse e mult scăzută comparativ, de pildă, cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager, unde am observat că la doza a doua frecvenţa reacţiilor adverse este mai mare decât după prima doză”, a spus, marți după-amiază, Valeriu Gheorghiță.

De miercuri, începe campania de vaccinare a personalului din învățământ, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

„Procesul de vaccinare pentru personalul din învățământ va începe mâine, în majoritatea județelor din țară. Toată această activitate se va încheia pe data de 10 martie. De mâine, începe activitatea de vaccinare în 23 de județe, inclusiv în municipiul București, de joi continuă în alte 14 județe, din 26 februarie două județe și din 1 martie încep ultimele trei județe”, a explicat acesta.

Reacții după vaccinare

Au existat dileme legate de eficacitatea vaccinului la persoanele de peste 65 de ani, întrucât nu sunt suficiente date pentru această grupă de vârstă: mai puţin de 10% dintre voluntari au avut peste 65 de ani.

Cu toate acestea, ar exista alte dovezi care sugerează că vaccinul funcţionează foarte bine la adulţii în vârstă.

Printre acestea se numără şi scăderea apetitului de mâncare, dureri de cap, ameţeală, somnolenţă, greaţă, vomitături, diaree, iritaţii, durere şi roşeaţă la locul de injecţie, vânătaie la locul infecţiei, frisoane, febră, hiperhidroza, mâncărime, artralgie, mialgie, etc.